Četvrtak, 18 Veljača 2016 10:21

Financiranje projekata HVZ iz Europske unije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA KOORDINACIJA VATROGASNIH ZAJEDNICA ISTOČNE HRVATSKE -

POŽEGA - Kako sudjelovati u projektima koje je pokrenula Hrvatska vatrogasna zajednica, za sve Vatrogasne zajednice županija u Hrvatskoj, ako VZŽ nemaju potrebnih 15% za učešće u projektu? Na to pitanje trebali su naći odgovor na Koordinaciji Vatrogasnih zajednica istočne Hrvatske, tj., predsjednici i zapovjednici VZŽ Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Prijedlog da se na taj način, zajedno s HVZ, pokuša naći rješenja dao je požeško-slavonski župan Alojza Tomaševića, koji je pokušao riješiti tu problematiku za svoju županiju, ali se našao pred problemom da zapravo županija sama to ne može financirati, a VZŽ nemaju ta sredstva.

- Predsjedništvo i Stožer HVZ predložile su prošle godine neke od projekata prema EU za razvoj vatrogastva, koje bi u nekom dijelu sufinancirale i VZ županija. HVZ zbog nekih projekata koji su u realizaciji nema onih famoznih 15%, što EU daje kao obvezu učešća u projektima. To su vrlo važni projekti Uzbunjivanja vatrogasaca i edukacija po pitanju informatike. Svjesni smo činjenice, a zbog toga je župan Tomašević to i inicirao da imamo različito razvijene županije po pitanju fiskalnih kapaciteta, a cijela Slavonija je u dosta nezavidnoj gospodarskoj situaciji. Drago mi je da se niti u jednom trenutku nije raspravljalo da su ti projekti zaustave, nego samo da se pronađu mogućnosti da se osiguraju sredstva – istakao je načelnik HVZ Željko Popović, a prijedlozi su da se ta sredstva osiguraju iz državnog proračuna, dio preko Zajednice županija, a kao treća alternativa da ostanu županije.

- HVZ je imao nekoliko projekata što se tiče osposobljavanja vatrogasaca, vatrogasne mladeži, a sada ide EU projekt Holistik s preko 20 sudionika. To je zaštita i prevencija kod požara, potresa i zbrinjavanje bio mase, a ide zajedno u svim država Jonsko-jadranske inicijative. Vrijedan je nekoliko milijuna kuna i upravo tu je problem osiguranja tih 15% učešća naših županija – dodaje načelnik Popović.

- Zadovoljni smo daljom informatizacijom cijelog vatrogastva koji se odvija kroz niz projekata, od podataka o članstvu i vatrogasnoj opremi, svim postrojbama, uzbunjivanje vatrogasaca, praćenje vatrogasnih vozila, praćenje opasnih tvari. To su projekti vrlo važni i za našu županija, a zadovoljan sam danas što su svi prihvatili prijedlog župana Tomaševića da se ide zajedno u te projekte – rekao je predsjednik VZŽ požeško-slavonske Željko Petrović, a na koordinaciji se raspravljalo i o obilježavanju visoke 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice koja će se održati 07. svibnja u kojoj će u svečanom ešalonu na centralnoj proslavi sudjelovati i VZ slavonskih županija.

Tekst/foto: Vladimir Protić