Srijeda, 17 Veljača 2016 09:37

Radovi na Crkvištu kreću početkom ožujka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POTPISAN UGOVOR ZA ZAJEDNIČKU SANACIJU ODLAGALIŠTA KOMUNALNOG OTPADA GRADOVA PAKRAC I LIPIK -

PAKRAC - Potpisanim ugovorom za sanaciju odlagališta komunalnog otpada „Crkvište“ u Pakracu u prisutnosti gradonačelnika Pakraca Davora Huške, njegove zamjenice Anamarije Blažević i voditeljice Odsjeka za pravne poslove, graditeljstvo i komunalne djelatnosti Grada Lipika Irene Tutić između predstavnika izvođača radova, nadzora i investitora odnosno predsjednika uprave tvrtke „Radnik“ d.d. iz Križevaca Mirka Habijanca, direktorice tvrtke „CIP“ d.o.o. iz Virovitice Maje Carević-potpisivanje ugovoraDeskar i direktora „Komunalca“ Pakrac d.o.o. Zdravka Vostrija za manje od mjesec dana započet će radovi na investiciji vrijednoj više od 16 milijuna kuna koju s 90% iznosa sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te s po 5% iznosa sufinanciraju Grad Lipik i Grad Pakrac.

Putem javnog natječaja izabrani izvođači radova sanacije odlagališta komunalnog otpada na Crkvištu vrijedne 15,87 milijuna kune su križevačka tvrtka „Radnik“ d.d. s partnerima iz koprivničke tvrtke „Komig“ d.o.o. Nadzor gradilišta obavljat će virovitička tvrtka „CIP“ d.o.o.

- Ovaj trenutak potpisivanja ugovora s izvođačem radova čekali smo od 2005. godine kada smo krenuli u projekt sanacije deponije. Sljedeće 2006. godine potpisan je ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije za sanaciju, a tada smo očekivali kako će se s radovima započeti za dvije do tri godine. Međutim, zbog sporosti državne administracije čekali smo punih 10 godina - rekao je gradonačelnik Pakraca Davor Huška prije potpisivanja ugovora te izrazio zadovoljstvo što je nakon 13 mjeseci koliko je trajao postupak Javnog natječaja ovaj trenutak napokon stigao. Također je izrazio zadovoljstvo što su odabrani izvođači za koje drugi gradonačelnici na čijem području su radili garantiraju odličan pristup i kvalitetu u izvođenju posla.

Prema potpisanim ugovorima, rok za završetak radova je tri godine, ali su svi izrazili nadu kako će odlagalište na Crkvištu biti sanirano prije isteka roka odnosno do 1. siječnja 2018. godine. Naime, nakon toga datuma prema preuzetim obvezama RH iz sporazuma s EU u državi moraju ostati samo regionalni centri za odlaganje i gospodarenje s komunalnim otpadom, a odlagališta gradova i općina vijecnica1se moraju sanirati i zatvoriti. Ukoliko Crkvište ne bude sanirano i zatvoreno do navedenog datuma, a otpad s područja Lipika i Pakraca se bude još uvijek tamo vozio nakon tog datuma, gradovi Lipik i Pakrac morat će plaćati penale sve dok ne prestanu s odvozom otpada na Crkvište i počnu s odvozom otpada u regionalno odlagalište. Kao jedna od lokacija gdje će se od siječnja 2018. odvoziti otpada s područja Lipika i Pakraca spominje se regionalni centar u Šaguljama kod Nove Gradiške, ukoliko započne s radom.

Po običaju, kada se potpisuju ugovori velikog iznosa na području Grada Pakraca izvođač pristaje na donaciju kako bi pomogao lokalnoj zajednici. Predsjednik uprave Mirko Habijanec primio je od gradonačelnika Huške dvije zamolbe za donacijom, od Sportske zajednice Grada Pakraca i Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac. Oni su tražili donaciju kako bi započeti street-workout poligon uz gradski nogometni stadion u Pakracu opremili s dodatnom opremom i spravama za vježbanje na otvorenom.

Tekst/foto: G. Vukić