Četvrtak, 12 Ožujak 2015 14:06

Sa požeških brda cijeli dan pucaju topovi i mužari

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA PROSLAVILA SVOJ DAN GRADA I GRGUREVO -

 POŽEGA – Bogatim programom kroz desetak dana obilježava se Dan grada Požege i Grgurevo, kulturnim i sportskim manifestacijama, te svečanom sjednicom na kojoj su nazočili brojni gosti i uglednici. Potpredsjednik Sabora RH Željko Rainer, izaslanik predsjednice RH župan Alojz Tomašević, IMG 5384saborski zastupnici Franjo Lucić, Branko Kutija i Dražen Đurović, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, predsjednik Skupštine županije Marijan Aladrović, vlč Jozo Devčić, paroh Aleksandar Bjelić, predsjednik HSP-a Ivan Tepeš, potpredsjednica Udruge gradova hrvatske i gradonačelnica Knina Josipa Rimac, gradonačelnik Velike Gorice Branimir Barišić, gradonačelnik Sinja Darko Nekić, gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigulić, gradonačelnici gradova i načelnici općina Požeško-slavonske županije, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i drugi gosti. Brojni gosti zbog nemogućnosti dolaska poslali su pozdravne telegrame koji su pročitani na početku svečane sjednice.

- Donijeli smo nekoliko odluka, među prvima da će svi vijećnici bez obzira na stranačku pripadnost i IMG 5396nezavisni sudjelovati u radu svih radnih tijela i povjerenstava, donijeli odluku o Poduzetničkoj zoni u Industrijskoj ulici, odluku o gospodarskoj zoni poljoprivredno-prehrambene namjene Alaginci, pristupili smo LAG-u Papuk-Krndija, riješili pitanje zemljišta za Komunalac Požega i omogućili razvoj novih ekoloških sadržaja i drugo. Za to se vrijeme grad Požega nije zadužio niti kunu, a podigao vrijednost gradske imovine – iznio je predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić, koji je istakao da su prijedlozi svih vijećnika usvajani, da svi zajedno doprinose prilikom donošenja odluka najbolje za Požegu. Demokratski standardi su podignuti, pa je po prvi puta organiziran i Dan otvorenih vrata gradske uprave.

Grad Požega je uspio riješiti brojne projekte i poboljšati infrastrukturu grada, asfaltirati godinama neasfaltirane ceste, urediti kulturne i sportske objekte, društvene domove, groblja u prigradskim naseljima, investirati u nove objekte, projektima privući 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava države i fondova EU. – Grad Požega u ovom IMG 5398trenutku imamo spremnu dokumentaciju za projekte vrijedne preko 70 milijuna kuna, projekti koji već duže godina traže rješenje i realizaciju. Prioritet je Gradski muzej, Trg sv. Terezije kao drugi gradski trg s nekoliko spomenika bogate povijesne vrijednosti i Katedralom sv. Terezije Avilske, izgradnja dvodijelne sportske dvorane pri OŠ Dobriše Cesarića, pripremili smo dokumentaciju za novi dječji vrtić za pet vrtičkih i pet jasličkih skupina, izgradnju jednog zatvorenog bazena za djecu kako bi svi mališani mogli proći obuku za neplivače, završiti Gradsku knjižnicu za koju je do sada utrošeno preko 10 milijuna kuna a trebamo još 2 milijuna do završetka, konačno naći i rješenje za prostor Trga sv. Trojstva i ukloniti parkirališta s plohe trga, zadržati požešku tržnicu u samom centru jednim novim rješenjem prostora tržnice, izgraditi novi poduzetnički inkubator u Poduzetničkoj zoni – nabrojio je samo dio od velikih planova i projekata za ovu i slijedeće godine požeški gradonačelnik Vedran Neferović, te istakao da je za dobrobit građana Požege spreman surađivati sa svim političkim opcijama u gradu no nažalost kod nekih nije naišao na suradnju, nego na niske strasti, sitno politikanstvo i samopromociju, a time su i pokazali da im napredak grada Požege nije cilj.

Nagrada za životno djelo dr. sc. Antunu Lovriću
Bila je to i prigoda nagraditi one koji su u dugoj povijesti grada Požege zajedno stvarali i pisali tu IMG 5421povijest, dali nesebično gardu sebe i svoja djela, gradili i razvijali grad svojim življenjem i djelima. Tako su kolektivnu nagradu Grada Požege dobili Glazbena škola Požega, Javna vatrogasna postrojba grada Požege i tvrtka Agronom.

Godišnje nagrade grada Požege dobili su Zvjezdan Marjanović, glazbeni pedagog, povelju humanosti Vera Šimunović, dugogodišnja volonterka u Caritasu i pučkoj kuhinji, a nagradu za životno djelo dobio je dr. sc. Antun Lovrić, sociolog dugogodišnji profesor srednje škole i Veleučilišta u Požegi, planinar i dugogodišnji predsjednik HPD Sokolovac, napisao i dvije knjige o planinarskim pohodima i monografiju o planinarstvu u Požeštini, aktivan i u politici.

Nakon svečane sjednice na glavnom požeškom trgu članovi Gradske glazbe Trenkovi panduri odsvirali su nekoliko koračnica a pripadnici povijesnih postrojbi Požeške građanske straže sv. Grgur i Trenkovi panduri ispalili nekoliko IMG 5414plotuna iz topova. Nakon toga svi su se uputili na Požešku goru u vinograde gdje se nastavlja slavlje i običaj pucanja iz topova, mužara i kubura na spomen slavne bitke na Sokolovcu kada su s ovih područja istjerani Turci. Tada su svi vlasnici vinograda pucali iz svojih topova i doveli do pometnje među turskim vojnicima jer su izazvali dojam daleko veće vojske branitelja nego što ih je zapravo i bilo, te se povukli s ovih prostora. Na taj spomen Požežani na Grgurevo pucaju iz svih mogućih oružja već 327 godina, i tu tradiciju nastavljaju, a uz vino i domaće specijalitete istjerivanje Turaka traje do jutarnjih sati.

Tekst/Foto: Vladimir Protić