Četvrtak, 12 Ožujak 2015 12:43

Nagrada za životno djelo dr. Tomislavu Sableku

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

11. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Vijećnici županijske skupštine na svom redovnom 11. zasjedanju donijeli su Odluku o dodjeli nagrada Požeško-slavonske županije zaslužnim pojedincima, udrugama i gospodarstvenicima povodom Dana županije, kada će nagrade biti i uručene. Na osnovu prijedloga Odbora za dodjelu županijskih nagrada nagrada za životno djelo bit će dodijeljena prim. dr. Tomislavu Sableku. Prijedlog za nagradu uputila je Gorska služba spašavanja, Stanica Požega, čiji je osnivač i pripadnik IMG 5361godinama bio.

Tomislav Sablek rođeni je Požežanin, 06. listopada 1925. godine, a od 1952. godine do umirovljenja 1991. godine radi kao liječnik u požeškoj bolnici, dakle čitav svoj radni vijek. U bolnici radi kao otorinolaringolog i voditelj odjela. Uz svakodnevni rad u bolnici napisao je i brojne radove za simpozije i kongrese iz područja laringologije, a za filmove sa prikazom operacija i stručnog rada dobio je i međunarodna priznanja kolega. Bio je više godina predsjednik Zbora liječnika Požega i organizator brojnih predavanja iz svih područja medicine i vrlo uspješan organizator stručnih putovanja liječnika diljem naše zemlje i u inozemstvo. Uz profesionalni rad sudjelovao je kao planinar u planinarskim pohodima, alpinističkim usponima po brojnim planinama diljem Europe. Godine 1969. osnovao je stanicu Gorske službe spašavanja Požega, IMG 5359predvodio je izgradnju skijaške staze na Nevoljašu, izgradnji kuće GSS-a na Nevoljašu. Sudjelovao je u edukaciji pripravnika gorske službe spašavanja na lokalnoj i državnoj razini. Svoje brojne planinarske pohode trajno je zabilježio kamerom i popratio planinarskim dnevnicima koji ostaju trajna uspomena i važan izvor povijesne građe o planinarstvu u našem kraju.

Godišnje nagrade županije dobivaju Udruga Matica umirovljenika Pakrac-Lipik iz Pakraca i Trgovačko društvo Autoprometno poduzeće d.d. Požega.
Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević podnio je i izvješće o svom radu za razdoblje od 01. srpnja do 31. prosinca 2014. godine. Još uvijek teško financijsko stanje i veliki iznosi kredita iz prošlosti opterećuju proračun županije i onemogućuju svako veće ulaganje, ove godine dodatno će otežati smanjenje priliva u proračun zbog drugačijeg obračuna poreza na dohodak, koji je jedan od većih izvora proračuna. – Ostvaren je određeni višak u proračunu od 2,5 milijuna, budući da su uplaćena sredstva iz Državnog proračuna za sufinanciranje prijevoza učenika. Smanjenjem plaća dužnosnika i djelatnika ušteđena su određena sredstva za proračun i time smo stabilizirali proračun i gotovo ga uokvirili u one zakonske odredbe koje kažu 20% od izvornog proračuna. Velike obveze su i dalje, te je od 75 milijuna kuna još uvijek 62 milijuna kuna kreditnih obveza za našu županiju što nas opterećuje. U protekloj godini smo smanjili dug i obveze županije za preko 7 milijuna kuna i metodom dobrog gospodarenja mi ovu županiju kroz ovakav model dobro vodimo – istakao je župan Tomašević u svomIMG 5363 izvješću, no odmah istakao i bojazan da se u ovoj godini to neće moći ostvariti jer samo na bazi mjeseca siječnja i veljače županijski proračun ima manjak od 250 tisuća kuna mjesečno, što će se na godišnjoj bazi odraziti sigurno s 2,5 milijuna kuna manjeg priliva.

Vijećnička pitanja na Aktualnom satu uvijek su interesantna pa su tako i ovoga puta vijećnici tražili niz odgovora od župana Tomaševića. Kako staviti u funkciju državno poljoprivredno zemljište bilo je pitanje, a župan Tomašević smatra da prijedlog Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je na djelu treba spriječiti i promijeniti. Temu su raspravljali i svi načelnici i gradonačelnici te zajednica župana i svi su zaključili da je to direktan udar na mala poljoprivredna gospodarstva. Smatra da se niti jedna čestica ne smije davati bez natječaja, da se parcele od 100 ha trebaju cijepati na po 25 ha, i omogućiti četirima obiteljskim gospodarstvima da rade i žive. Onima koji zaraslo zemljište privedu svrsi to treba nadoknaditi, jer ovaj IMG 5365zakon ne prepoznaje domicilno stanovništvo.

Možemo li iskustva poljoprivrednika iz Austrije primijeniti kod nas, te koja je pozitivna iskustva delegacija županije vidjela u Austriji bilo je pitanje upućeno županu. Delegacija županije s još 63 poljoprivrednika Udruge Život bila je u Štajerskoj, gdje su obišli proizvodne programe, poljoprivredne agencije i poljoprivredne škole. – Model koji je prihvatljiv, posebno stočarstvo i mljekarstvo, trebali bi ugraditi na prostor Hrvatske i naše županije. To je model formiranja zadruga i zadrugarstva, koji se kod nas proizvođačka organizacija. To je model gdje je oko 3.000 zadrugara koji su vlasnici cijelog sustava. 1500 njih predaju mlijeko u svoju zadrugu, oni definiraju i određuju cijenu mlijeka, ali i finalnog proizvoda, a na kraju oni su i organizatori poljoprivredne proizvodnje, jer svaki stočar je i ratar. Taj model u Austriji je prihvaćen, kao i dijelom u Italiji i Švicarskoj, a prihvatljiv je i za nas. Mislim da ćemo naše stočare uspjeti uvjeriti da udruživanjem u proizvođačke organizacije i zadruge možemo povećati životni standard i stvoriti novostvorenu vrijednost. Na tom projektu mi radimo već godinu i pol, i nastojat ćemo sredstvima EU stvoriti drugačiju Poljoprivrednu školu, koja će kroz razvoj dobiti farmu muznih krava, izgraditi hladnjaču od 600 tona za voćare i povrćare, te organizirati tri laboratorija za naše seljake. Izgradili bi i mini pogon za preradu voća i povrća. Tu bi objedinili lokalnu samoupravu, znanost i proizvođače – rekao je župan Tomašević koji smatra da je poljoprivreda naš ključni faktor razvoja, ali organizirana kroz zadruge.

Tekst/foto: Vladimir Protić