Srijeda, 18 Ožujak 2015 00:09

Realizirano višestruko više od proračuna grada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

12. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PLETERNICE -

 PLETERNICA – Na 12. sjednici Gradskog vijeća grada Pleternice ponovno je bilo najburnije na Aktualnom satu, kada vijećnici postavljaju pitanja gradonačelnici, a i ovaj puta ih je bilo dosta. Uglavnom su bila pitanja o aktualnim infrastrukturnim radovima pa je vijećnike zanimalo kada je rok za završetak radova u ulici Eugena Podupskog, jer po vijećniku Zvonku Čorku tamo radi svega nekoliko radnika, blato je do ušiju, a ovim tempom oni to neće završiti skoro.

- IMG 5931Kako je nositelj investicije, Hrvatske ceste radove započeo u jesen, a preko zime nije mogao raditi rok koji je imao po prvom planu od 6 mjeseci za završetak, tražio je prolongiranje - odgovorila je gradonačelnica Antonija Jozić, no pošto je to investicija veličine 26 milijuna kuna koji dobivaju svi građani Pleternice, trebaju se malo strpjeti jer se radi o zaista velikim radovima.  Isto se tiče i sanacije ceste prije željezničkog prijelaza od kružnog toka, gdje se nada da će rokovi biti poštovani, a također građane moli za strpljenje.

Po pitanju mikroasfalta od Kuzmice do Vesele još uvijek nema nikakvog odgovora za vijećnike i čeka se proljeće da investitor nešto poduzme, a za pitanje otkupa kuće Ivice Kovačevića i tko je imao kakvu ulogu u tome vijećniku Grgiću iz SDP je odgovoreno da je o istom pitanju dobio na prošloj sjednici pisani odgovor.

Malo šokantno pitanje je bilo upućeno gradonačelnici Jozić od strane vijećnika Milkovića iz HDSSB-a je li istina da se na Općinskom sudu protiv nje vodi kazneni postupak, te da se kao javna osoba treba o tome izjasniti i izvijestiti vijećnike i javnost. Javnost i građani Pleternice imaju pravo znati o tome jer iz sudskog izvješća se vidi da se za to djelo propisuje kazna zatvora, napomenuo je Milković. – Da postoji kaznena prijava protiv mene. Nisam kažnjavana niti osuđivana do sada. Bila sam i u evidenciji osoba dužnika koje su bile dužne za porezna davanja ali mog imena više nema jer sam svoj IMG 5932dug izmirila u cijelosti – odgovorila je gradonačelnica Jozić, koja je negirala da se vodi kazneni postupak, nego da samo postoji kaznena prijava.

Velika diskusija se ponovno razvila i nakon prve točke dnevnog reda u kojoj je gradonačelnica Jozić podnijela izvješće o radu za proteklih šest mjeseci, tj. od 01.07. do 31.12. 2014. godine. – Ovaj grad svoj razvoj ne može temeljiti na ovako malom proračunu od 5 milijuna kuna, stoga ćemo mi i dalje raditi na privlačenju bespovratnih sredstava za razvoj. Ja sam ponosna na sve ovo što smo do sada uspjela i na taj način ću nastaviti i dalje, a kad sve stavimo na papir to je zaista impozantan spisak – rekla je gradonačelnica Jozić i nabrojala investicije i radove, te projekte koji su započeti ili završeni u tom razdoblju. To je prije svega na upotrebu predana Gradska knjižnica i čitaonica vrijedna 11,5 milijuna kuna. U suradnji sa Hrvatskim ženskim društvom, Europski socijalni fond dodijelio novčana sredstva u iznosu od 200.000,00 kuna za unapređenje postojećih dječjih igraonica u Brodskom Drenovcu, Zagrađu, Gradcu i Buku. Pomoć i koordiniranje Udruzi Osmjeh na apliciranju na projekt financiranja 30 asistenata u nastavi, navedeni projekt je i odobren u vrijednosti od 1,1 milijuna kuna. Sa Općinom Orašje (BiH) partner na projektu MOSLED financiranom sredstvima Europske unije, a sve u cilju lokalnog ekonomskog razvoja. Od Fonda za zaštitu okoliša odobreno sufinanciranje izrade energetskog certificiranja zgrada u vlasništvu Grada (zgrada Gradske uprave, Knjižnice, zgrada bivše Sloge, zgrada stare Škole, zgrada kina u Pleternici). Od Fonda za zaštitu okoliša odobreno sufinanciranje izrada studija izvodljivosti s ciljem ostvarivanja energetske učinkovitosti za: modernizaciju i IMG 5933nadogradnju zgrade Gradske uprave, modernizaciju i nadogradnju zgrade bivšeg dječjeg vrtića u ulici Prilaz u Pleternici, zgrade buduće srednje škole u Pleternici, izgradnje nove male hidroelektrane na lokaciji u Požegi. Izrađena Studija pred-izvodljivosti Solarni park, sufinancirana od strane Fonda za zaštitu okoliša. Izgradnja Solarnog parka snage 1 MW u Poduzetničkoj zoni Pleternica. Od Fonda za zaštitu okoliša odobreno sufinanciranje projekta Programa povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području Grada Pleternice. Proveden javni natječaj i izabrani projekti za sufinanciranje 30 obiteljskih kuća s područja Grada Pleternice. Otvoren je novi poligon Dječjeg vrtića Tratinčica, financiran od strane Slagalice – Zaklade za razvoj lokalne zajednice. Radi se o edukativnom poligonu gdje djeca od vrtićkih dana uče o ponašanju u prometu, sigurnoj vožnji te time i sigurnijem odrastanju.

Po pitanju cestogradnje i ostale infrastrukture napravljeno je slijedeće: Započeti i završeni radovi na rekonstrukciji ulice A.M.Relkovića u Pleternici. Započeti i završeni radovi na rekonstrukciji lokalne prometnice u naselju Požeška Koprivnica. Započeti i završeni radovi na obnovi i uređenju parkirališta u Mlinskoj ulici u Pleternici. Započeli radovi na rekonstrukciji ulica Kralja Zvonimira i Eugena Podubskog i Matije Gupca u Pleternici ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju buduće spojne ulice između ulice Dolač i ulice Smrik u Pleternici. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za produžetak ulice Ljudevita Gaja u Pleternici. Rješavanje imovinsko-pravnih IMG 5928odnosa za produžetak ulice Vinogradske u Pleternici, te spajanje s ulicom Ljudevita Gaja. Rješavanje imovinsko pravnih odnosa na produžetku ulice I.T. Baje u Pleternici.  Rješavanje imovinsko pravnih odnosa prometnice od pošte u Pleternici do ulice Matije Gupca. Rješavanje imovinsko pravnih odnosa na trasi budućeg sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pleternica dužine cca 50 km, koja se proteže preko više od 600 katastarskih čestica, te s današnjim danom riješenost imovinsko pravnih odnosa iznosi oko 70%. Izrada projektne dokumentacije potrebne za ishođenje akata za izgradnju Gradske tržnice u Pleternici U tijeku je izdavanje građevinske dozvole za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji sportsko-rekreativnog centra Pleternica.

Primjedba vijećnika Milkovića iz HDSSB-a je da se možda i previše radi na uređenju infrastrukture, a da se zbog toga zaboravlja na razvoj gospodarstva, te bi se tom pitanju možda trebalo posveti više pažnje, pa izvješće nije usvojeno jednoglasno. No ostale točke zato su usvojene jednoglasno pa i ta da se gradu dozvoljava da se zaduži okvirnim kreditom po žiro računu do 4 milijuna kuna.

Tekst/Foto: Vladimir Protić