Četvrtak, 22 Siječanj 2015 09:43

Dodijeljeno 1,1 milijun bespovratnih sredstava

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ŽUPANIJA POTPISALA 19 UGOVORA ZA BOLJU ENERGETSKU UČINKOVITOST OBITELJSKIH KUĆA -

 POŽEGA – Prošle godine u kolovozu Požeško-slavonska županija raspisala je javni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava fizičkim osobama za provođenje mjera energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Interes je bio veliki, oko 80 obitelji, ali je tek 40 obitelji prikupilo svu dokumentaciju, a IMG 2170sa njih 19 koji su imali najviše bodova za podizanje energetske učinkovitosti svojih kuća potpisan je ugovor o korištenju poticajnih sredstava. Ukupno je dodijeljeno 1,1 milijuna kuna a ugovore s obiteljima koje kreću u uređenje svojih kuća potpisao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-  Ja sam danas izuzetno ponosan što krećemo s realizacijom jednog velikog projekta koji se realizira u našoj županiji, te i ostalim jedinicama lokalne samouprave. Obitelji su dobila sredstva koja odobrava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za uređenje fasade i stolarije. Sredstva je dobilo 19 obitelji u iznosu do 82,5 posto od investicije, a najveći dozvoljen iznos je 75 tisuća kuna po obitelji. Na taj način oni će sebi i svojoj obitelji ovim nepovratnim sredstvima smanjiti režijske troškove i podići životni standard u svojim obiteljima – istakao je župan Tomašević koji naglašava da ova priča ne završava jer se očekuje u veljači raspisivanje novog IMG 2173natječaja za nova sredstva. Ukupno županija, gradovi i općine koji su raspisali natječaje dobili su ukupno 8,5 milijuna kuna za svoje građane, i u tome smo bili među prvima u Hrvatskoj.

– Županija priprema i nove projekte gdje će se sa svim objektima u kojima je županija osnivač, osnovne i srednje, te područne škole, zdravstvene institucije i javne ustanove, prijaviti za uređenje, krovišta, energetskih fasada i stolarije. Sada imamo 93 takva objekta koje ćemo energetski dovesti da budu kvalitetne i učinkovite, a da nam troškovi za grijanje i hlađenje budu daleko manji - rekao je nakon potpisivanja ugovora župan Alojz Tomašević.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić