Utorak, 20 Siječanj 2015 17:45

Novi most Bailey postavila Hrvatska vojska

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RIJEŠENI PROBLEMI STANOVNIKA BORIČEVACA I ŽIGEROVACA KOJIMA JE POPLAVA ODNIJELA MOST -

BORIČEVCI / ŽIGEROVCI - Načelnik općine Brestovac i Župan Požeško-slavonski obišli su radove na postavljanju novog montažnog mosta preko rijeke Orljave u mjestu Boričevci. Do kraja tjedna bit će postavljen most koji će povezivati Žigerovce i Boričevce. Most je dužine 27 metara, a dobiven je od Ministarstva obrane na godinu dana. Troškovi postavljanja i transporta mosta su oko 30 tisuća kuna, koje će snositi Općina Brestovac i Županija Požeško-slavonska. Četrdeset pripadnika Hrvatske kopnene vojske iz Karlovca postavljaju most koji bi do petka trebao biti u funkciji.

- Ovo što danas vojska postavlja je most pod nazivom "Bailey", dok sam IMG 6761radio u vojsci često sam se susretao s ovakvim mostovima i to su mostovi koji mogu izdržati terete i do 50 tona, na ovaj način ćemo privremeno riješiti problem prelaska rijeke Orljave stanovnicima sela Žigerovci i Boričevci - izjavo je Alojz Tomašević župan Požeško-slavonski.

- U Žigerovcima živi sedam stanovnika, no njima je ovaj most jedina poveznica s javnim cestama i drugim mjestima, a i mještani Boričevaca većinu poljoprivrednog zemljišta imaju s druge strane Orljave. Zbog toga je općina i krenula u izgradnju novog mosta 2013. godine koji je odnijela bujica za vrijeme poplava u svibnju 2014. godine, pred sami završetak mosta – kaže Zdravko Mandić načelnik Općine Brestovac te dodaje da kada se stvore uvjeti za nastavak izgradnje mosta, ovaj će se privremeni most maknuti i početi graditi novi. To će se raditi tijekom sušnog razdoblja jer mještani tada mogu nesmetano prelaziti Orljavu.

Tekst: Vanja Protić Foto: Vanja Protić