Utorak, 20 Siječanj 2015 13:45

Jedini u Hrvatskoj dopustili prisutnost 'doule' pri porodu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PAKRAČKO RODILIŠTE MEĐU RIJETKIMA U PROŠLOJ GODINI ZABILJEŽILO PORAST BROJA ROĐENE DJECE -

PAKRAC – U pakračkom rodilištu je prošle godine rođeno 532-oje djece ili 56-ero više u odnosu na 2013. godinu. Tako se ono svrstalo među rijetka u Hrvatskoj koja bilježe porast novorođenčadi. Rodilište u Pakracu, međutim, IMG 6335prošlu će godinu pamtiti i po tome što je jedino u Hrvatskoj dozvolilo prisustvo tzv. doule uz majku prilikom poroda a njegovo osoblje si želi priskrbiti i status "Rodilište prijatelj majki".

- Mi u rodilištu nastojimo biti vrlo fleksibilni prema ženama i nastojimo se prilagoditi njihovim potrebama u trenucima rađanja. Kod nas tako svaka žena ima pravo doći sa svojim planom poroda što su neke i koristile. One dakle, izraze svoje želje primjerice, da ne žele brijanje ili klizmu a da žele kući ponijeti posteljicu i slično. Liječnik s njima o svemu tome razgovara, objašnjava im razloge 'za' i 'protiv' i uglavnom, ako te želje na kraju ne izlaze izvan medicinskih okvira, mi im ih ispunimo. Pojam 'naša dula (doula)' u svijetu je poznat no, kod nas se nije koristio. Doula je educirana žena koja pomaže rodilji prije, za vrijeme i nakon poroda, razgovara s njom, masira joj leđa i slično. Prisustvo doule u rađaonici ne isključuje i prisustvo oca. Doula, inače, postoji u Daruvaru, prošle godine je prisustvovala na šest poroda a jednom već i ove godine – objasnila je glavna sestra pakračkog rodilišta i ginekologije Đurđica Stokić.

 Rodilište u pakračkoj bolnici od 2012. godine ima status "Rodilište prijatelj djece" a njegovo osoblje se nada kako bi, obzirom što sve čine za majke, mogli dobiti i status "Rodilište prijatelj majki". Za to sada treba podnijeti zahtjev UNICEF-u i potom proći određenu proceduru i provjeru. Treba također istaći kako, osim žena iz Pakraca i Lipika, u pakračko rodilište dolaze i žene iz susjednih Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije a nerijetko i iz udaljenijih gradova, čak i iz Zagreba. O njima skrbi 5 liječnika ginekologa i 14 primalja. Svi oni u prva dva tjedna imali su pune ruke posla jer je u tako kratkom vremenu bilo petnaest poroda a rođeno je šesnaestero djece. Stoga u rodilištu vjeruju kako će i u ovoj godini nastaviti trend porasta broja novorođenčadi.

Tekst: V.M. Foto: Vanja Protić