Srijeda, 15 Siječanj 2014 12:57

Temeljni dokument za idući sedmogodišnji razvoj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POKRENUTA IZRADA VIŠEGODIŠNJE STRATEGIJE GRADA POŽEGE  -

POŽEGA - Do sredine ove godine i grad Požega dobit će konačno svoju Strategiju razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ugovor o izradi Strategije između grada Požege  potpisao je  gradonačelnik Požege Vedran Neferović i direktor tvrtke MMV savjetovanje iz Zagreba  Mladen Vojković.

IMG 6213Ovaj će strateški dokument kako je najavio  gradonačelnik Neferović Požegi će omogućiti daljnji razvoj, jer bez njega nema ni projekata a time ni razvoja ove sredine. – Grad Požega do sada nije imalo strateški dokument, a na tragu onoga što smo u predizbornoj kampanji rekli da grad promatramo u vremenu 2014. – 2020. prišli smo izradi ovog dokumenta za koji smatram da je jedna platforma razvoja grada ali i Požeštine, te u svezi s županijskom strategijom razvoja. On je svakako važan i za privlačenje sredstava koje moramo privući u naš grad u tom periodu. Ovaj dio priče koji se odnosi na naš ured za EU integracije je samo nastavak koji u konačnici ovom gradi treba osigurati jasne smjernice rada, na što će svi oni koji u ovom gradu žive moći utjecati. Danas okrećemo jednu novu stranicu za grad Požegu i otvaramo mogućnost da grad konačno postaje grad u kojemu europska sredstva nisu samo priča nego stvarnost – istakao je gradonačelnik Neferović prije potpisivanja ugovora.

Potpisivanje ugovora pozdravio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, pojašnjavajući kako sličan posao sada predstoji i samoj županiji koja je do sada imala svoj strateški plan. – Važno je poručiti da bez dobrog promišljanja, bez dobrog prezentiranja javnosti što mi želimo u budućnosti, neće ni biti napretka. Ovo je dokaz da se ni grad Požega, niti županija ne žele baviti prošlošću, a pogotovo lošim dijelom naše prošlosti, jer do sada se u gradu Požegi nije radilo dobro, metodom i logikom kako je htio jedan jedini čovjek. Strateško promišljanje stanuje u ovom gradu i ovoj županiji, a i sve ostale jedinice lokalne samouprave već su krenule ili će krenuti u izrade strategije, uz široku javnu raspravu. Naša županija vrijedi do ove godine, a očekujemo smjernicu s metodologijom razvoja strategije naše županije – rekao je župan Tomašević, te dodao da su europski fondovi ti koji nas čekaju, no bilo ih je i do sada a upravo grad Požega u tom proteklom razdoblju nije povukao niti jednu jedinu kunu. Naglasio je da je  Upravno vijeće Veleučilišta u Požegi prije nekoliko dana čak odbilo sudjelovanje u jednom projektu s ostalih nekoliko sudionika u kojemu su se mogla privući znatna sredstva prije samog potpisivanja ugovora. To je upravo nagnalo dekana i cijelu upravu da svi daju ostavke.

Direktor zagrebačke tvrtke koja će izgraditi strategiju Mladen Vojković pojasnio je zašto je strategija važna, ali i sam proces njezine izrade. U izradu strategije, rekao je Vojković  trebaju se uključiti svi od institucija do udruga i građana kako bi svojim konstruktivnim primjedbama i prijedlozima dali smjernice za razvoj grada Požege u idućem sedmogodišnjem razdoblju.

 Bez strategije koja je ključni dokument na kojega se trebaju "naslanjati" i svi ostali projekti koji se žele kandidirati prema fondovima Europske unije, zaključeno je nema ni razvoja ovoga grada.

O projektima na kojima je minulih mjeseci radio Upravni odjel za Europske integracije na svečanosti potpisivanja ugovora o izradi Strategije govorio je pročelnik Marko Šostar. – Trebamo biti svjesni činjenice da će se sve više projekata morati financirati iz sredstava Europske unije, a sve manje iz sredstava vlastitih sredstava i nacionalnih fondova. To se tiče svih udruga, poduzetnika i ostalih dionika u jednoj zajednici, a ova strategija bit će upravo ključni dokument i podloga za buduće privlačenje sredstava iz EU fondova – rekao je Šostar, koji je najavio da je već pokrenuto 5 projekata iz komponente IPA, u kojoj je grad Požega u dva projekta nositelja a u 3 partner projekta. Ured je prijavio i 4 projekta prema Ministarstvu turizma i jedan veliki projekt pri Ministarstvu obrazovanja i sporta vrijednom preko 12 milijuna kuna, koji se tiče izgradnje sportske dvorane uz školu Dobriše Cesarića i rekonstrukcije škole. Prijavljen je i projekt rekonstrukcije Gradskog muzeja Požega.

 - Projekata nema na riječ, nema dogovaranja projekata na riječ bez dokumentacije, bez svih onih stvari koje jedan projekt spreman za apliciranje mora sadržavati. I te priče o 500 milijuna dogovorenih projekata ne postoje, jer ne postoji niti ono što danas mi ovdje potpisujemo. Kroz proračun u proteklih 6 mjeseci smo spašavali ona sredstva koja smo usmjeravali za izradu dokumentacije za projekte. Ovaj način je ispravan, a ne pričati prazne priče kako je nešto dogovoreno a pisanog traga nema dodao je gradonačelnik Neferović.