Četvrtak, 16 Siječanj 2014 12:21

Radovi kasne zbog usporene isporuke tucanika

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UNATOČ NAJAVAMA PRUGA NAŠICE – ČAGLIN - PLETERNICA NEĆE BITI U FUNKCIJI DO KRAJA 2015.  -

ČAGLIN -  Pravo je čudo kako se svake godine rok dovršenja pruge Našice–Čaglin–Pleternica odgađa za jednu ili dvije godine?! Zatvorena je 2010., a radovi na njenoj obnovi koji su započeli još u svibnju prošle godine trebali su na veselje svih stanovnika iz dvije županije, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske (Zoljana, Lonđice, Ljeskovice, Čaglina, Latinovca, Ciglenika, Knežaca, Zarilca i Pleternice) biti završeni 1. prosinca 2014. godine. Taj su datum Hrvatske željeznice svojevremeno spominjale da bi najnovija vijest bila da od otvaranja pruge do kraja ove godine opet nema ništa.
 

IMG 6088- Sramota, kažu Čaglinčani. - Ponašaju se prema nama kao da smo zadnja rupa na svirali. Vlak nam je bio jeftin način prijevoza prema Požegi i Našicama, a ovi zamjenski autobusi koji sada voze, iako su besplatni, imaju čudan vozni red i sve ih je manje. Čak smo i prosvjedovali jer su rekli da će prugu ukinuti, ali valjda što je prenijela veliki teret za vrijeme Domovinskog rata ipak nisu – kaže nezadovoljni L.A. iz Čaglina koji je u administrativno središte županije, Požegu vlakom putovao nekoliko puta tjedno.
 

Kako doznajemo, Izvođač radova je tvrtka Pružne građevine. HŽ infrastruktura financirat će veći dio sredstava iz državnog proračuna, dok će Grad Požega, prema ugovoru sufinancirati radove u iznosu do 700 tisuća kuna. Tijekom ljetnih mjeseci na dionici od Pleternice do Čaglina izvršeni su radovi na proširenju planuma pruge, zamjeni kolosiječne rešetke i strojnom reguliranju i planiranju zastorne prizme u duljini od 2 km. Tijekom narednih radova ukopavat će se kabeli na čitavoj dionici, te će biti uređeni željezničko-cestovni prijelazi (umjesto tucanika na prijelaz će biti stavljeni drveni pragovi). Nakon remonta pruga će biti osposobljena za brzinu od 60 km/h – nekoliko smo puta čuli iz HŽ infrastrukture u proteklih nekoliko godina.
 

Zamjenski je autobusni prijevoz organiziran između Pleternice i Našica od 2010. kada je HŽ Infrastruktura tu dionicu pruge privremeno zatvorila za promet vlakova.
 

 - Prijevoz putnika autobusom organizira HŽ Putnički prijevoz o svojemu trošku te je u voznome redu 2013./2014. racionaliziran broj autobusnih linija, vodeći računa o tome da se autobusnim linijama ostvaruju veze na vlakove koji polaze iz Pleternice i Našica, a linije su prilagođene svakodnevnim putnicima, među kojima je ponajviše učenika. U voznome redu 2012./2013. vozila su 4 para linija (8 autobusnih linija), a u voznome redu 2013./2014. voze 3 para (6 autobusnih linija) – kaže Mihaela Tomurad Sušac, glasnogovornica HŽ Putnički prijevoz.
Veliki se novac izdvaja za troškove autobusa, a o kojem se mjesečnom iznosu radi ostala je tajna jer Tomurad Sušac nije htjela reći sumu koju je nazvala „povjerljivim podatkom, a definirana je ugovorom između dvije strane“ iako se HŽ financira i iz novca poreznih obveznika koji bi tu informaciju smjeli znati.
 

Od Vlatke Škorić, ravnateljice Ureda Uprave HŽ infrastrukture doznajemo da je ugovor o sufinanciranju radova na obnovi za promet zatvorene dionice Pleternica – Našice na lokalnoj pruzi Nova Kapela – Našice potpisan 23. travnja 2013. - Pruga se obnavlja u dvije faze. U prvoj fazi bit će obnovljena dionica Pleternica – Čaglin duga 17,5 km. Vrijednost tih radova je 70 milijuna kuna, a radovi se odvijaju malo slabijom dinamikom od predviđene zbog usporene isporuke materijala te će biti nastavljeni čim se materijal isporuči. Druga faza jest obnova dionice Čaglin – Našice duge 19 km. Vrijednost tog projekta je 216 milijuna kuna, a radovi će, prema predviđanjima, trajati do kraja 2015 – zaključila je Škorić.
Prugom Našice – Čaglin vozit će i parnjača s turističkim vlakom?!
Krajolik uz prugu Našice – Čaglin izuzetno je slikovit (posebice pod snijegom) pa su se pojavile ideje da se ona koristi osim u prijevozne, i u turističke svrhe ukoliko bude bilo zanimanja za takvom atrakcijom. - Što se tiče parnjače, u planu je revitalizacija parne lokomotive, no zasad o detaljima ne možemo govoriti – istaknula je glasnogovornica Tomurad Sušac.