Srijeda, 15 Siječanj 2014 11:00

Izostala očekivana potpora od države

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OPĆINA KAPTOL IZGLASALA PRORAČUN OD 11 MILIJUNA -
KAPTOL - Proračun općine Kaptol za ovu je godinu planiran s iznosom od 11 milijuna kuna s tim da se sedam milijuna kuna odnosi na novac kojega Kaptolčani očekuju za realizaciju projekta iz programa IPARD, a četiri milijuna kuna su izvorna proračunska sredstva.

U odnosu na prošlu godinu proračun je neznatno manji. - Proračun je realan i već se godinama naša izvorna sredstva kreću oko četiri milijuna kuna. Na žalost prošle godine nismo dobili niti lipe potpore od države iako su nam neki projekti prošli. To se do sada nikada nije dogodilo - kaže načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, podsjećajući
kako općina Kaptol ima status brdsko planinskog područja. Kako se tu na razini države očekuju izmjene, općina bi navodi Pavičić mogla ostati bez dijela novca.
U svakom slučaju u općini Kaptol se nadaju da će kao potpomognuto područje u drugoj skupini opet imati određene olakšice.
Kaptolčani također vjeruju da će ove godine konačno s realizacijom krenuti i projekt izgradnje odvodnje s uređajem za pročišćavanje, za naselja Golo Brdo i Češljakovce, kojega su još prije dvije godine uspješno kandidirali u programu IPARD a koji nije realiziran zbog problema s izvođačem radova. Riječ je o mreži dugoj šest i pol tisuća metara koja je svojedobno bila procijenjena na sedam milijuna kuna.
Sada se izvode radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u Zelenoj i Ulici Tomislava Pranjkovića koji su pri završetku. Riječ je o jednoj fazi radova koji se financiraju iz općinskog proračuna, a nakon toga uslijedit će i drugi. Cijeli je taj projekt težak šest milijuna kuna i ako ne bude potpore Hrvatskih voda radit će se etapno kroz iduće tri četiri godine.
- Naš je proračun najlakše prezentirati kroz nekoliko programa. Tako primjerice za program u kulturi ove godine osiguravamo 180 tisuća kuna za različite priredbe od Žetvenih svečanosti do Pudarijade, Alilovačke divane, Maskenbal, Smotru folklora, Vincelova i slično. Tu su i mnoge udruge koje također financiramo. Naravno tu preko Požeškog tamburaškog orkestra sufinanciramo i rad tamburaške škole, zatim uređenje domova. Sa 130 tisuća kuna financiramo program u sportu, klubove, gimnastičko društvo a svake godine uređujemo i po jedno dječje igralište. Sada je na redu Podgorje. Ostaju nam Alilovci i mi smo praktično završili taj ciklus izgradnje igrališta u svim naseljima.
U programu gradnje komunalne infrastrukture predvidjeli smo izgradnju vodovoda i kanalizacije koji je težak 7,5 milijuna kuna a tu je predviđeno i projektiranje našeg Trga -navodi Pavičić dodajući kako je socijalni program općine Kaptol težak 387 tisuća kuna te da općina s 90 tisuća kuna godišnje sufinancira smještaj svojih najmlađih u obližnje vrtiće.
Na žalost prošle godine podsjeća Pavičić općina Kaptol niti kune nije dobila iz Ministarstva regionalnog razvoja ali ni Hrvatskih voda iako su im tri projekta bili prihvaćeni i bodovani. Riječ je o nastavku radova na uređenju domova u Alilovcima, Ramanovcima i Novim Bešincima.
U općini Kaptol iskreno se nadaju da ih ove godine iz resornih ministarstava i drugih državnih ustanova neće zaobići.