Srijeda, 17 Srpanj 2013 14:34

Plan bržeg rješavanja predmeta u legalizaciji

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

ŽUPANIJU POSJETILA MINISTRICA GOSPODARSTVA ANKA MRAK TARITAŠ  -

 

POŽEGA - S ciljem upoznavanja stanja u županijskim i gradskim uredima koji se bave rješavanjem zaprimljenih zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, Ministrica Anka Mrak Taritaš s predstavnicima je u utorak 16. lipnja posjetila Požeško-slavonsku županiju gdje je održala sastanak sa zamjenikom župana za gospodarstvo Željkom Jakopovićem te zamjenicom pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo i graditeljstvo Elvirom Mirković.

Ministrica je izrazila želju da županija sama riješi zaprimljene zahtjeve te je dogovoreno kako će se izraditi Plan rješavanja predmeta kojeg je potrebno dostaviti do kraja kolovoza u Ministarstvo. Na sastanku je istaknuto kako svaki ured nadležan za rješavanje pristiglih zahtjeva ima pravo 20 posto sredstava od naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada namjenski potrošiti na organiziranje rada ureda.

IMG 3972- Primili smo 15.733 zahtjeva za legalizaciju i razmišljanja su ministarstva da se to riješi u naredne dvije godine. Oni za to imaju rekao bih realnu osnovu, jer od sredstava tzv. kazne koju će županija prikupiti, a iznosili bi od 30-40 milijuna kuna strogo namjenski bi se financirali opremanje novih ureda, primanje djelatnika na određeno vrijeme, nabavka automobila za potrebe namještenika ureda za legalizaciju. Dakle taj posao koji bi se sam financirao više bi se angažirao, te bi se riješilo više predmeta. Zadovoljni smo s tim sastankom jer od županije se ne traže sredstva nego samo maksimalno angažiranje u tehničkom i ljudskom smjeru da bismo taj posao napravili do kraja 2015. godine – rekao je zamjenik župana Željko Jakopović koji po procjeni ministrice i upravnog odjela županije očekuje da svi neće ni pristupiti daljim aktivnostima legalizacije, nego da će to učiniti oko 12 tisuća onih građana koji su podnijeli zahtjeve. Uredi će pojačati broj zaposlenih da se taj posao napravi u razumnom roku. Županija je ministrici predložila da država možda malo olakša i smanji cijeli postupak koji bi išao za bržim donošenjem rješenja.