Utorak, 16 Srpanj 2013 16:09

Grad Požega i gospodarstvenici moraju zajedno

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

GRADONAČELNIK NEFEROVIĆ OKUPIO POŽEŠKE GOSPODARSTVENIKE  -

POŽEGA – Želeći se upoznati s problematikom s kojom se suočava gospodarstvo i gospodarstvenici te ponuditi suradnju na zajedničkim projektima i manifestacijama grada Požege, gradonačelnik Vedran Neferović okupio je predstavnike požeškog gospodarstva. Osim problematike koju svi gospodarstvenici imaju sa birokratskom procedurom i bespotrebnim skupljanjem papira za sve i svašta, iznijeli su i niz svojih prijedloga.

 IMG 5914- Želio sam saznati koji su to problemi koji tište gospodarstvenike, a grad Požega može sa svojim aktivnostima riješiti. Postoje neki problemi koji se mogu riješiti s usvajanjem nadopune prostornog plana, što možemo riješiti već na prvoj sjednici.  Druga tema je suradnja poduzetništva i grada kroz neke gradske programe. Zanimala ih je i poduzetnička zona, za koju trenutno grad Požega nema zemljište. Da li to u kratkom vremenu u gradu uopće možemo riješiti. Moramo tražiti alternative i u suradnji s županijom i da to bude što brže da oni mogu investirati. Zatekli smo takvu situaciju u kojoj grad nema pripremljeno zemljište, i mi ćemo sada razgovarati da li možemo osigurati to zemljište. Ako ne možemo onda ćemo se okrenuti s nekom od općina u okruženju, jer šest kilometara od table do table za poduzetništvo ne može stvarati problem – istakao je gradonačelnik Neferović, dodajući da bi svi voljeli da to bude u Požegi, no zone u gradu nisu pripremljene.

Proračun grada i poduzetnici kroz sponzorstvo ne mogu riješiti sve potrebe udruga od sportskih, kulturnih i drugih. Stoga se treba napraviti kontakt između udruga i gospodarstvenika, da se vidi gdje tko ima interes pa čak i osnivanjem jednog poola koji bi upravo ostvario to povezivanje. – Idemo na transparentnu i otvorenu priču da se zna koliko koji program ili aktivnosti u gradu koštaju. S kojim dijelom će sufinancirati grad, s kojim dijelom sponzori ili donatori. Saslušat ćemo gospodarstvenike ali i naši sugrađani koji osnivaju udruge moraju biti svjesni da gradski proračun i poduzetnici ne mogu ispunjavati nečije afinitete ili privatne hobije. Moraju se malo okrenuti prema sebi i vidjeti što je realno. Otvaranjem E-ureda dat ćemo podršku udrugama da apliciraju prema fondovima i da pokušaju za svoju aktivnost privući sredstva EU. Ako oni to nisu u stanju postavlja se pitanje ozbiljnosti samog rada tih udruga – rekao je gradonačelnik Neferović dodajući da za one udruge koje se povremeno pojavljuju u aktivnostima nigdje ne piše da ih mora financirati grad. Moramo zaštiti ono požeško što vrijedi, a sve nove programe koje udruge nude moramo dati šansu, ali sve grad neće moći financirati.

IMG 5913Gospodarstvenici su predložili da grad obavi razgovor i sa ostalim subjektima koji posluju na području grada Požege, a sjedišta imaju izvan naše županije. Prvenstveno se misli na tvrtke i javna poduzeća, kao Hrvatske šume i HEP koji slabo sudjeluju u financiranju aktivnosti u gradu Požegi. – Mi smo najveći potrošač struje u Požegi, a HEP financira klubove u Osijeku, u Požegi nisu dali ni za jednu rolu toalet papira – istakao je direktor Plamena Vinko Matijević. Direktor Colora istakao je da niti tvrtke kao Kaufland i ostali trgovački lanci koji odlično zarađuju od naših građana nisu uključeni u ostali život u gradu Požegi i radu udruga. Posebno pitanje banaka istakli su svi gospodarstvenici, koje sve imaju sjedišta u velikim centrima, posluju s našim tvrtkama i građanima a rijetko se uključuju u sponzorstvo u gradu Požegi.