Subota, 23 Veljača 2013 14:56

U prvoj godini uključeno 26 udruga

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ZAJEDNICE KULTURNIH UDRUGA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 

POŽEGA - Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije djeluje godinu dana i okuplja dvadeset i šest kulturnih udruga, ponajviše KUD-ova, od kojih su četiri društva sudjelovala prošle godine na priredbama na nacionalnoj razini, čuli smo na prvoj Godišnjoj skupštini zajednice. Gradska glazba Trenkovi panduri proglašena je najboljom amaterskog puhačkom glazbom u Hrvatskoj, Požeški tamburaški orkestar bio je treći na natjecanju u Ogulinu, KUD Seljačka sloga iz Prekopakre predstavljao je županiju na natjecanju folklornih ansambala u Čakovcu, a Plesna radionica Ilijane Lončar u Karlovcu je nastupila sa svojim plesačima. Slike Maje Del Vecchio iz Požege i Ota Kramla iz Lipika, nakon selekcije od tri stotine radova, bile su izložene u Križevcima, a poezija Nade Bonić bit će uvrštena u zbornik 31. Susreta zavičajnih književnika Hrvatske.

Državna amaterska natjecanja organizira Hrvatski sabor kulture, krovna udruga   kulturnog amaterizma, u koju se Zajednica učlanila odmah nakon osnivanja, u prosincu 2011, kako bi stručno, organizacijski i financijski pomagala kulturnim udrugama – rekao je predsjednik zajednice Mirko Ćaćić, izvijestivši Skupštinu da   pokušaj osnivanje državne institucije nije uspio, pa su i nadalje kulturni amateri u Hrvatskoj prepušteni sami sebi.

- Zajednica je ponosna na rad i uspjeh kulturnih udruga u prošloj godini, koje su već godinama, zahvaljujući amaterskom entuzijazmu, unatoč skromnim financijskim sredstvima lokalne i regionalne samouprave, pokretači kulturnog života i čuvari našeg zavičajnog identiteta – naglasila je Ana Pirović, tajnica zajednice i pozvala udruge, koje to još nisu, da postanu članice Zajednice.

Središnja kulturna priredba ove zajednice pod nazivom Mozaik 2013. ove godine održat će se povodom Dana županije, 14. travnja na pakračko-lipičkom području. (a.p.)