Ponedjeljak, 25 Veljača 2013 15:11

Niske prekršajne kazne nemaju svoju svrhu

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

RIBOČUVARSKA SLUŽBA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

POŽEGA - Ribočuvarsku službu na području Požeško-slavonske županije obavlja 12 aktivnih ribočuvara, no problem nije njihov mali broj već činjenica da ribokradice koje oni prijave uglavnom dobiju malu prekršajnu kaznu od 150 kuna do 500 kuna, a ne kako to propisuje Zakon o slatkovodnom ribarstvu, koji predviđa minimalnu kaznu od tisuću kuna.

Problem su doznajemo od voditelja ribočuvarske službe i dopredsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije Milana Bešlića zapravo te niske kazne koje prema Zakonu o prekršajima određuje prekršajni sud, a koji uvijek uzima u obzir olakotne okolnosti.

- Tako niske kazne su trostruko manje od godišnje dozvole koja zajedno s članarinom iznosi 450 kuna. Takve kazne zaista nema svoju svrhu i trebale bi biti barem dvostruko veće od godišnje dozvole. Tako niske kazne nisu stimulativne ni za rad ribočuvarske službe jer pogoduju ribokradicama. Unatoč tomu ribočuvari Požeško-slavonske županije lani su bili vrlo aktivni. Ribočuvarska je služba imala 170 izlazaka. Prijeđeno je više od pet i pol tisuća kilometara automobilom te više stotina kilometara pješice - kaže Bešlić.

Ribočuvari, doznajemo dalje, imaju svoj godišnji plan te kontinuirano rade na obilasku i zaštiti voda. Uz to organiziraju i veće nadzorne akcije ribolovnih voda a uspostavljena je i dobra suradnja s policijom, vodočuvarima te djelatnicima Javne ustanove Park prirode Papuk.

Ribolovni će savez i ove godine u suradnji s Sportskim ribolovnim savezom Hrvatske organizirati polaganje ispita za nove ribočuvare.

V.Re.