Utorak, 31 Srpanj 2018 13:30

Prijem i darivanje novorođene djece s područja grada Pleternice

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

BROJ NOVOROĐENE DJECE ZADRŽAO SE NA PROŠLOGODIŠNJEM I ZAUSTAVLJEN JE PAD BROJA -

PLETERNICA – Dječji vrtić Tratinčica bio je domaćin redovnog prijema novorođene djece s područja grada Pleternice koji organizira pleternička gradonačelnica Antonija Jozić. Dobrodošlicu su lijepim pjesmicama priredila djeca iz vrtića svojim budućim kolegicama i kolegama, a roditeljima se obratila ravnateljica vrtića i gradonačelnica Jozić, zaželjevši im lijepo odrastanje i najljepše djetinjstvo.

- Danas smo se okupili ovdje u našem dječjem vrtiću na prijemu naših novih sugrađana. Radi se o 36 beba rođenih u prvoj polovici ove godine. Ovo je sada prvi puta da po novoj odluci Grad Pleternica dodjeljuje povećani iznos naknada za novorođenu djecu – za prvo dijete to je 1.000 kuna, za drugo je 1.500 kuna, a za treće i svako slijedeće naknada je 2.000 kuna. Ima ih dosta koji imaju treće dijete što me izuzetno veseli, iako je broj novorođene djece na razini prošle godine. Prošle se godine rodilo ukupno 73 djece a u prvom polugodištu 2017 godine, identična je brojka kao i sada, što je pokazatelj demografskih promjena. Tu je prisutno i iseljavanje našeg stanovništva, a isto tako i manji broj novorođene djece na području našeg grada – rekla je gradonačelnica Jozić i pozvala roditelje mališana da se svakako predbilježe za pohađanje vrtića, koji je sada zaista popunjen, ali uskoro kreću radovi na proširenju vrtića, koje će oni već moći koristiti za godinu i pol dana.

Grad Pleternica je iz proračuna izdvojio 57 tisuća kuna potpora za novorođenu djecu za 36-ero djece na ovom darivanju. - Ako govorimo o demografskim mjerama i onom što Grad Pleternica može učiniti kako bi se dogodile pozitivne promjene na ovom području to su uistinu, nazvat ću ih tako – kozmetičke mjere. Jer, one prave demografske mjere se donose na višim državnim razinama. Ali, ono što i možemo i što učinimo, a mislim kako je to vidljivo na svakom koraku kad prođete kroz naš grad, to su jednostavno aktivnosti na prostorima i uvjetima za odgoj i obrazovanje djece. To je prostor našeg Dječjeg vrtića koji trenutno prima 143 djece – ove godine kreće nadogradnja vrtića jer smo osigurali 1,5 milijuna kuna za prvu fazu preko Ministarstva za demografiju. Prijavit ćemo se i na mjeru 7.4.1. za ostali dio sredstava jer investicija se kreće negdje oko 9 milijuna kuna, izgradnja novih kapaciteta za nove četiri skupine, skupina za predškolski odgoj i bazen za Školu plivanja. Važno je napomenuti kako je Požeško-slavonska županija podnijela prijavu na natječaj za energetsku obnovu škole u Pleternici i prva faza u vrijednosti 15 milijuna kuna je odobrena i ona bi, po potpisu ugovora trebala ići u javnu nabavu i izvođenje radova. Nedostaje još toliko za unutarnje uređenje i opremanje škole, no to ćemo pokušati kroz druge EU fondove. Radimo i na Srednjoj školi, naše četiri igraonice u selima rade, imamo namjeru te igraonice proširiti na još neka područja. Danas bi trebao biti objavljen natječaj za sufinanciranje nabavke udžbenika, 30 posto kao i prethodne godine, to je iznos koji je dovoljan roditeljima da bi nabavili radne bilježnice. Osnovna škola ušla je u pilot-projekt Ministarstva obrazovanja, učenici prvog i petog razreda OŠ fra Kaje Adžića dobit će besplatno udžbenike i kompletan pribor, za prvašiće pripremamo Poklon paket dobrodošlice koji će ih dočekati na školskim klupama prvog dana, a cijeli niz mjera koje činimo da bi njihovo djetinjstvo bilo ljepše, od dječjih igrališta, do poklona u niz prigoda. Imamo i 63 djece koju ćemo prevoziti u predškolu, a radi se o prijevozu iz svih naselja – zaključila je gradonačelnica Jozić, koja je uz pomoć svog zamjenika Domagoja Katića čestitala roditeljima na njihovom roditeljstvu, majkama uz ružu a djeci uz šarene balone.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska