Subota, 17 Ožujak 2018 08:24

Podrška Medalji Zapadna Slavonija za priznanje prvih oslobađajućih operacija

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SASTANAK SVIH RATNIH ZAPOVJEDNIKA 123. BRIGADE IZ 1991. GODINE  -

POŽEGA -  U Županijskoj palači održan je sastanak svih ratnih zapovjednika 123. brigade, samostalnih bataljuna, i ostalih postrojbi dragovoljaca koji su među prvima 1991. godine stali u obranu, tada već okupirane Hrvatske, te izveli prve ratne operacije oslobađanja teritorija. Oni su svi podržali prijedlog koji već nekoliko godina inicira general Alojz Tomašević, jer jedini ti prvi ratnici koji su oslobađali Slavoniju, koji su proveli prve ratne operacije oslobađanja terena, još prije međunarodnog priznanja Hrvatske, koji su prvi vratili oslobodilački i pobjednički duh u Hrvatsku nakon pada Vukovara, nisu jedini valorizirani za svoja djela. Ne traže nikakvu imovinski korist niti financijska sredstva, nego samo da se ustroji medalja koja će se zvati Zapadna Slavonija 1991.  a koju bi dobili svi hrvatski branitelji koji su bili uključeni u te prve operacije.

 - Povezali smo ovdje nekoliko županija i rezultat ovog sastanka je, između ostalog i jedan tekst koji ćemo poslati prema svi relevantnim čimbenicima, posebice prema ministarstvima, iako već imamo deklarativnu potporu ministra branitelja, ministra obrane i unutarnjih poslova, a i sama predsjednica RH iskazala je potporu ovoj ideji. Očekujemo kako će to podržati i predsjednik Vlade RH, kada prijedlog dođe, pa i Hrvatski sabor koji mora donijeti takvu odluku. Smatramo kako je to ovaj prostor zavrijedio jer, nažalost, kao da se više ne govori o 1991. godini, a to je godina kada se ratovalo u vrijeme nepriznate države, kada se država stvarala i kada nas nitko nije želio. Tada su tu bili ljudi, dragovoljci koji su stali na branik domovine - rekao je župan Alojz Tomašević.

Svi ratni zapovjednici dali su potporu da se pokrene procedura uvođenja odlikovanja RH, koja bi se po prijedlogu mogla zvati Medalja Zapadna Slavonija 1991. Ta medalja bi bilo jedan simbol, jedan znak pažnje i priznanje za sve koji su tada sudjelovali u operacijama, a po procjeni i dokumentima koji postoje, riječ je o nešto više od 20.000 ljudi. Najveći dio ratnih zapovjednika još je živo i mogu o tome najrelevantnije svjedočiti, smatra general Tomašević, jedan od zapovjednika iz 1991. godine.

“Smatram kako nositelj te medalje treba biti sudionik vremena do Sarajevskog sporazuma, a to je 3. siječnja ili pak 15. siječanj kada je država službeno priznata kao država od međunarodne zajednice. Sve one koji su bili ratno aktivni sudionici u brigadama, bataljunima, postrojbama, trebamo točno evidentirati jer još uvijek postoje živi ratni zapovjednici koji svojim potpisom mogu potvrditi točnost te evidencije. Tu ne može “proći” netko tko nije bio, no pobornik sam da se nitko  ne zaboravi. Važno je napomenuti, Operacija Zapadna Slavonija je prva operacija, u pravom smislu operacija koja zahtijeva prostor, vrijeme, ljude i teren, dakle prva operacija koja je vratila duh hrvatskom narodu poslije pada Vukovara. Neka povjesničari pišu o tome, ali ovo su živi ljudi koji su u tom prostoru ratovali i mislim kako smo upravo mi oni koji prvi moraju reći što je i kako je bilo. Svatko je proživio rat na svoj način i svi se mi razlikujemo po mnogo čemu, ali ova medalja zajednička je akcija koju treba podržati i šira javnost – ističe general Tomašević, požeško-slavonski župan.