Četvrtak, 15 Ožujak 2018 17:56

Novi restorani dobili oznake „Okusi Zlatne Slavonije“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TZ POŽEŠKO-SLAVONSKA NASTAVILA PROJEKT GASTRO BRENDIRANJA RESTORANA -

PAKRAC - Nacionalna i lokalna gastronomija važan su dio identiteta zemlje, odnosno pojedinog područja. S obzirom na primarni proizvod i razlog dolaska turista, upravo je gastronomija uz vinsku ponudu najbolja pozivnica za istraživanje Požeško-slavonske županije.

- Kako bismo radili na razvoju Požeško-slavonske županije u gastro destinaciju započeli smo realizaciju projekta „Okusi Zlatne Slavonije“. Projekt je usmjeren na razvoj ponude lokalnih jela, razvoj prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje iste, te promociju i prezentaciju prema širem turističkom tržištu. Okusi i mirisi regionalnih i lokalnih kuhinja sve se više ističu kao vrijednost i kvaliteta turističke ponude, ali i kao sve značajniji motiv za putovanje i bitan element ocjene ukupnog zadovoljstva gosta turističkim odredištem. Bogatstvo gastronomije ovog područja i danas pruža mogućnost posjetiteljima da dožive okuse prošlih vremena, od domaćeg kruha iz krušne peći, preko vrhunskih mesnih proizvoda i prerađevina kao što su čvarci, sušena slanina, šunka, kulen, kulenova seka, švargl; ribljih specijaliteta perkelt od soma, pastrva na žaru, fiš paprikaš; mesnih specijaliteta čobanac, sekeli gulaš, vinogradarski ćevap do slastica tačkrle, knedle, šmarn, štruce, štrudle… koji se danas poslužuju kao slavonski specijaliteti, ali i isprepliću sa specijalitetima kontinentalne i kreativne kuhinje današnjice - istakla je direktorica TZ županije Maja Jakobović.

Tijekom 2015. i 2016.g. TZ je provela I. fazu projekta Okusi Zlatne Slavonije koja je sadržavala izradu pravilnika i postavljanje standarda Okusa Zlatne Slavonije, utvrđivanje popisa jela, izradu vizualnog identiteta, izradu vanjskog obilježja za objekte, sadržajno kreiranje, oblikovanje i izradu jelovnika, te snimanje promotivnih video materijala jela i objekata nositelja standarda Okusi Zlatne Slavonije.

U 2017.g. provedeni su Dani Okusa Zlatne Slavonije koji su se održali tjedan dana pred Martinje, gdje su posjetitelji mogli uživati u tradicionalnim jelima iz jelovnika Okusi Zlatne Slavonije po promotivnim cijenama u sedam ugostiteljskih objekata. Tada su table „Okusi Zlatne Slavonije“ dobili Restorani Omanovac Pakrac, Čiča Mata Velika, Stari fenjeri Požega, Zlatni lug Požega, Grgin dol Požega, Vila Stanišić Požega, a sada u Pakracu dodijeljene su nove table Hotelu Pakrac i Restoranu Klas iz Pleternice. Voditelji novih restorana upoznali su sve prisutne s ponudom koju pružaju njihovi restorani, a na kraju su svi mogli i kušati jela pripremljena s novog menija „Okusi Zlatne Slavonije“.

Novim vlasnicima brenda Okusi Zlatne Slavonije čestitala je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović, koji su istakli da novi i moderni turisti sve više traže istraživanja, brojne posebne priče, te sve više gastronomiju i ponudu vina u kraj koji dolazi. Ovakvo brendiranje i uvrštavanje u jelovnike starih i autohtonih jela ovog kraja svakako će ponuditi tu novu priču i obogatiti turističku ponudu ovog kraja Slavonije koji se sve više okreće turizmu.

U II. fazi projekta izrađene su brošure „Okusi Zlatne Slavonije“ koje sadrže informacije o nositeljima standarda „Okusi Zlatne Slavonije“ i ponudi tradicijskih jela u njihovim objektima. Brošuru je osim u tiskanom dostupna i u digitalnom obliku, te na web stranici http://tzzps.hr/vrste/brosure/ .