Ponedjeljak, 22 Veljača 2016 15:21

U rekordnoj turističkoj godini požeški turizam bilježi pad broja noćenja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

(VIDEO) TISKOVNA KONFERENCIJA POŽEŠKE ORGANIZACIJE SDP -

POŽEGA – Član GO SDP grada Požega Bruno Horvat iznio je na tiskovnoj konferenciji niz kritičkih osvrta na razvoj i turizam općenito u gradu Požegi, koji je u prošloj godini rekordnog hrvatskog turizma po dolascima turista i noćenju za Požegu bio porazan, noćenja manje nego ranijih godina godine. - Nakon godina rasta broja noćenja u najboljoj turističkoj godini u Hrvatskoj naš grad Požega ima pad od 2,5%. U Požeško-slavonskoj županiji u prošloj godini došlo je do smanjenja od jedan posto u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu. Nažalost najbolji pokazatelj loše organiziranosti i koordinacije je održavanje ovogodišnjih Vincelova diljem, županije, gdje su se u istom danu preklapalo nekoliko njih – ističe Horvat te dodaje da od osnivanja Turističke zajednice ( prije dvadesetak godina) turistička ponuda ovoga grada se je slagala ozbiljno i to sve do unazad dvije godine. Na njoj su radili moji prethodnici Dalibor Nedela, Drago Glasović, Ivo Križanović, Zdravko Ronko, i moja malenkost. Požega je imala ozbiljno posloženu turističku ponudu koja se sustavno nadopunjavala. Svaki je nasljednik nadopunjavao jedan drugoga, a takav sustavan rad počeo je donositi rezultate koji su se najbolje vidjeli u 2013. godini, gdje smo imali povećanje broja noćenja za 38 % u odnosu na prethodnu godinu.

- Sadašnje vodstvo je u nepune dvije godine uspjelo demontirati i razmontirati sve ono što se slagalo dvadesetak godina. A da je tomu tako, bezbroj je primjera - kaže Horvat i nabraja, jedne od najstarijih Maškara u Požeštini bile su Požeške maškare koje se sada održavaju radnim danom u terminu kada ljudi ne mogu doći, a organizator nameće temu kao da nije glavni postulat istih - sloboda nastupa. Akcija „Volim svoj grad Požegu“ ekološko edukativnog karaktera je potpuno izbrisana. Najstarija požeška manifestacija poslije festivala „Kulenijada“ potpuno se istopila i izgubila na važnosti, organizacijski i medijski potpuno zapostavljena. „Ivanjski krijes“ dočekao je Požežane i goste sa srušenom pozornicom te su morali pomicati događaj. Najpoznatija kulturna manifestacija „Požeško kulturno ljeto“ je ostala samo sjena, a tamburaški koncerta i koncert gitare u pješačkoj zoni zamijenilo je gledanje nogometnih utakmica. Najstarija požeška manifestacija požeški festival potpuno je izgubila prepoznatljivu turističku notu. Od nekad organizirane turističke ponude koja je bila u sklopu festivala poput Trga starih zanata te ugostiteljskih i turističkih ulica u pješačkoj zoni, a koje su bile tematski posložene, dobili ste šačicu sadržajno nepovezanih štandova, čiji je bio ringršpil i dječji vlakić vrhunac festivalske turističke ponude. Ukinut je natječaj za najljepše uređeni izlog povodom požeškog festivala. Nekada najmasovnija požeška manifestacija „Fišijada“ doživjela je svoje urušavanje ograničavanjem broja natjecatelja od strane organizatora pod opravdanjem da se odvijaju radovi u parku. Postavlja se pitanje tko će nam dolaziti na manifestacije ako ih unaprijed ograničavamo. Objedinili su „Kestenijadu“ i „Martinje“ u kojoj se na dječjoj manifestaciji toči vino, te je kao takva potpuno besmislena i ne zna se kojoj populaciji je namijenjena.

- Požeške manifestacije više izgledaju kao neformalno okupljanje manjeg broja građana, a ne kao ozbiljno organizirana i pripremljena turistička ponuda, a jedino novo što su uveli je Lampionada koju je zabranila policija iz sigurnosno-požarnih razloga – smatra Horvat, te dodaje da su naravno promijenili logotip Turističke zajednice Grada Požege koji datira još iz 1999. godine, a koji je bio ujedno i prvi. Logotip je bio prepoznatljivi simbol Požege sa kužnim pilom i boltama po kojima je Požega najpoznatija u Hrvatskoj i puno šire. Ovom prilikom postavljam javno pitanje kome je isti smetao i zbog čega? Takav rad se je najbolje reflektirao u protekloj lošoj turističkoj godini za naš grad i županiju.

Tekst/foto/video: Vladimir Protić

Medij