Četvrtak, 03 Ožujak 2016 10:23

Smolčić: Moj potez trebao bi postati politička praksa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RAZGOVOR S POVODOM: Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća grada Požega, nakon gotovo tri godine vodi vijeće za koje možemo reći da je sve, samo ne nezanimljivo -

U nepune 3 godine mandata na mjestu predsjednika Gradskog vijeća Grada Požege Nino Smolčić sa 21. održanom sjednicom osigurao si je prepoznatljivost na političkoj sceni. U prijašnjim godinama i sazivima javnost je bila manje upoznata sa činjenicom tko obnaša funkciju predsjednika Gradskog vijeća jer su isti često bili pripadnici iste političke opcije kao i gradonačelnik pa su predsjednici bili politički neprepoznatljivi. Do ovog saziva Gradskog vijeća nisu niti održavane tematske sjednice što je Smolčić uveo kao političku prasku, a sve u cilju kako bi se predstavničko tijelo jasno odredilo prema temama od iznimne važnosti. Kada danas promatramo rad Gradskog vijeća ono je sve samo ne nezanimljivo. Povod razgovoru je prošla sjednica Gradskog vijeća i druge aktualne teme.

Zašto ste stavili mandat na raspolaganje pred Vijeće?
- Ključni detalj su događanja oko tematske sjednice na kojoj smo usvojili Zaključak o odmaralištu u Baškoj, ignoriranja istog od strane pojedinih vijećnika, te gradonačelnika. Isto tako, uoči održavanja same sjednice, putem medija mi se obratio gradski SDP-a sa tvrdnjom da nezakonito sazivam tematsku sjednicu, da potpisujem i da ću potpisati odluke koje su nezakonite i da će se tražiti moja smjena. Mislite da bi se ja trebao plašiti prozivanja stranačkih kadrovskih poslušnika koji su bez nino2stranke kao ribe na suhom? Oni koji tako misle varaju se. Tematsku sjednicu sazvao sam sa ciljem da pokažem kako želja Požežana nije da tim objektom upravlja nitko drugi osim Grada Požege, tvrtke ili ustanove u vlasništvu Grada. Na toj sjednicom predstavničko tijelo donijelo je zaključke s kojim sam zadovoljan, ali nisam bio zadovoljan načinom na koji je ponovljen Natječaj i kako smo ostali bez argumenata što bi to značilo samostalno upravljati odmaralištem. Za narednih 5 i pol godina propuštena je prilika uistinu Bašku vratiti Požežanima. Savjetovao sam gradonačelniku da ne ponovi grešku od prijašnjeg gradonačelnika no nažalost nije me poslušao. Sada ostaje jedino da vodimo računa da se potpisani ugovor ispuni u potpunosti, a to je da zainteresirani dobiju mogućnost ljetovanja u lipnju i rujnu. Raduje, ali ujedno i žalosti vijest da će Općina Baška u narednim godinama doživjeti velika ulaganja, a da Grad Požega neće imati veće koristi od toga jer je cijena zakupa našeg objekta fiksno ugovorena kroz sve godine. U svjetlu tih događanja bitno je narušeno međusobno povjerenje od strane SDP-a i dijela HDZ-a, te sam još uoči tematske sjednice rekao da je vrijeme preispitati stupanj povjerenja i to na jedini mogući način, a to je javnim glasovanjem. Oni koji su stajališta da se o takvim stvarima treba razgovarati iza zatvorenih vrata i postizanjem većine mimo rasprave na Gradskog vijeću ne dijele moje mišljenje i daleko su od poimanja vrijednosti koje ja zastupam.

Stavljanje mandata na raspolaganje pojedinci su ocijenili da prikupljate političke bodove i da radite performans, no prilikom glasovanja o povjerenju ipak nitko nije bio protiv.
- Uvijek postoje ljudi koji žele nešto reći o drugome jer o sebi nemaju što. Moj potez bio je dio zrelog demokratskog standarda koji u ovom trenu očito izlazi iz okvira koji naša demokracija svjedoči. Tema davanja mandata izazvala je čuđenje upravo kod onih koji su sebi nekorektno prisvojili stranačke mandate. Nažalost, po reakcijama pisanja medija, kod nas je društveno prihvatljivije da političari mandate drže i kad se završi u zatvoru, nego kad netko to učini ovako kako sam ja učinio.

Vi i nezavisni vijećnik Kazimir Balog postavili ste „osjetljiva“ pitanja gradonačelniku. Koji je motiv?
- Pitanja smo poslali pismeno što znači da je gradonačelnik za ista znao i prije sjednice, za pripremu odgovora imao dovoljno vremena, a takav način predviđa Poslovnik. Brojna nezadovoljstva oko rješenja o komunalnoj naknadi iskazana su i prije same sjednice i nije bilo opravdanja da se o istom ne raspravi na sjednici što je naš zajednički stav kako kod ove tako i svih drugih tema od interesa javnosti. nino3Moram priznati da nisam zadovoljan odgovorom jer se krivnja disperzira, a u istom se govori i predviđa mogućnost velikog broja neispravnih rješenja. I više je nego očigledno da su prilikom ispisa rješenja učinjeni brojni, a ne pojedinačni propusti. Ne treba zaboraviti da svaki prigovor zahtjeva i 50 kuna plaćanja pristojbe, a Grad je, podsjećam, priznao da greške nisu sporadične. Po mojem mišljenju najbolje je donijeti odluku kojim se sva rješenja stavljaju izvan snage i cijeli postupak detaljno ispitati i provesti. Ne želim razmišljati koliko je neispravnih rješenja na koje se građani ne bi žalili, a isti bi onda postali važeći, a građani bili oštećeni. Isto tako važno je naglasiti da je osnovica obračuna komunalne naknade temelj obračuna vodnog doprinosa koji bi se znači isto povećao kao posljedica krivog, većeg obračuna osnovice za komunalnu naknadu.

Među prvima ste ukazali na neučinkovitost razdjelnika koji služe kao osnova za obračun potrošnje toplinske energije?
- Ukazali smo da razdjelnici nisu bili obveza, nego preporuka, a korisnici dovedeni u zabludu pod izgovorom da su razdjelnici obaveza po direktivi Europske unije što je netočno. Od tiskovne do danas ta tema je okupirala nacionalni medijski prostor, a zaključak je da su građani prevareni, a državne institucije napravile propust na štetu onih koji su uveli razdjelnike. Ispravno je bilo postupiti na način da se napravila analiza cijele zgrade, što je potrebno uložiti za uštede, pa se tek onda, ako sustanari žele, ugraditi sustavi poput razdjelnika, a ne, kako to predviđa Zakon o tržištu toplinske energije čak i kažnjavati one koji ne ugrade razdjelnike sa novčanim kaznama od 10 000 – 50 000 kuna.

Koji su vaši naredni planovi?
- Kroz rad Gradskog vijeća pratiti realizaciju programa rada Upravnih odjela, redovno održavanje sjednica, a već idući tjedan 12. ožujka pred nama je svečana sjednica povodom Dana Grada i Grgureva. Što se tiče moje nezavisne liste u travnju izlazimo na izbore za Mjesne odbore i ovim putem pozivam sve one koji žele politički djelovati, a ne vide se u okviru neku političke opcije da naprave program, listu kandidata i neka se izborno natječu. Moram priznati da sam i osobno zainteresiran za njihov uspjeh i takve kandidate unaprijed pozivam na suradnju.

Svim sugrađanima želim sretan Dan Grada Požege i Grgureva 2016. godine

Tekst/foto: promo