Srijeda, 09 Prosinac 2015 13:11

SDP: Nemamo pravo zadužiti buduće generacije

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GRADSKE VIJEĆNICE IZ POŽEŠKOG SDP POJASNILE ZAŠTO NISU PODRŽALE PRORAČUN -

POŽEGA – Zašto na protekloj sjednici Gradskog vijeća nisu podržale proračun, pojasnile su vijećnice požeškog SDP-a na tiskovnoj konferenciji, Marija Užar i Tamara Puač.

- Treba napomenuti da mi kao vijećnici SDP-a podržavamo sve kapitalne investicije koji će poboljšati kvalitetu života građana ali koje imaju uporište u proračunu Grada. Zaduživanje podizanjem kredita u iznosu od 35 mil. kn znači da ćemo u sljedećih 15 godina financirati i kamatno zaduženje u iznosu od 13,5 mil kn, što u konačnici iznosi 50 milijuna kuna. Ono što je izostalo a bilo je bitno za raspraviti su projektne faze i troškovnici svakog pojedinačnog projekta. Osim sličica koje su bile dovoljne samo za vizualnu predodžbu budućeg stanja, nije nam predočena niti jedna financijska projekcija niti jednog projekta po fazama. Smatramo da su nam sve upravo spomenute značajke trebale biti dostavljene zajedno s materijalima i prezentirane na vijeću. Što i na koji način će se potrošiti 12.5 mil. Kn za uređenje Trga Sv. Terezije ili 8.7 mil. Kn za gradski bazen ostalo je nedorečeno. Smatramo da na temelju krnjih informacija nismo imali pravo zadužiti buduće generacije našega Grada – rekla je Marija Užar.

Da li je odraz demokracije i tolerancije prozivanje oporbenih vijećnika za neargumentirane kritike i nepodržavanje proračuna, pitala je Tamara Puač požeškog gradonačelnika Neferovića. – Onog proračuna koji je samo lista želja. Onog proračuna koji je neutemeljen. Onog proračuna koji se prepisuje s nerealiziranim projektima već treću godinu za redom. Podržati proračun temeljen na kreditnim zaduženju, je pravljenje ražnja a zec je još u šumi. Temeljiti proračun na povlačenju sredstava iz europskih fondova je također ptica na grani, nikako u ruci, odnosno, nema novca u proračunu. Jer kandidirati projekt ne znači nužno i dobiti sredstva. A kako stoje omjeri na godišnjoj razini rashoda i prihoda u Uredu za europske integracije dalo bi se pričati. Činjenica je da sredstava osiguranih iz projekata iz EU fondova nema još uvijek “više nego koštica u šipku“ kako je velevažno i slikovito iznio jedan od vijećnika pri osnutku Upravnog odjela za europske integracije. Možda imamo samo šipak – zapita se Puačeva koja navodi da je proračun bespotrebno opterećen i plaćama dva dogradonačelnika, od kojih jednoga ona naziva „prvim manekenom grada“, a plaćaju se i naknade za dva potpredsjednika Gradskog vijeća.

Tekst/foto: Vladimir Protić