Ponedjeljak, 29 Svibanj 2017 11:57

„Čuvajmo običaje zavičaja“ prikazalo 10 KUD-ova i pjevačkih skupina

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ODRŽANA 27. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U VELIKOJ -

VELIKA - Trećeg dana kulturne i gastro manifestacije u Velikoj održana je 27. po redu Međunarodna smotra folklora pod nazivom „Čuvajmo običaje zavičaja“. Ovaj treći dan domaćin je uz TZ Velika i Općinu Velika bio i KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike, koji uspješno organizira ovu smotru, posebno se posvećujući Hrvatima koji žive u susjednim državama, Mađarskoj, BiH, Srbiji, Rumunjskoj, koji su stalni gosti ove smotre. Ove godine nastupilo je prvo u svečanom mimohodu kroz naselje, nastupom na trgu i na velikoj pozornici u šatoru deset KUD-ova i pjevačkih skupina. Svoje običaje zavičaja prikazali su domaćini KUD Ivan Goran Kovačić Velika, ženska pjevačka skupina Klapa Koralde iz Zagreba, KUD Turanj Karlovac, RKUD Rudar Raša, KUD Palična Severin, KUD Šijaci iz Biškupaca, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, muška pjevačka skupina Klapa Furešti iz Zagreba, Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić Zagreb i HKUD Matija Gubec Tavankut, Srbija.

Unatoč teškim vremenima općina Velika podržava ove manifestacije koje mnogo znače Veličanima u turističkom smislu, kaže načelnik općine Vlado Boban. – U ova tri dana naši smještajni kapaciteti su popunjeni, neki su došli čak u srijedu na produženi vikend u Veliku i nazočiti ovim trodnevnim događanjima. No posebno sam zadovoljan jer nas je posjetio i netko iz Ministarstva turizma. Pišemo im svake godine o našim događanjima, punih 11 godina otkako sam ja načelnik, no sada se konačno pomoćnik ministra Robert Penđa i sam mogao uvjeriti što mi to radimo, koliko puno postižemo s malo sredstava, uz oduševljenje svih nas i stotina volontera. Dok je naših udruga i volontera bit će i naših manifestacija.

Svoje zadovoljstvo viđenim istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević poznati ljubitelj ali i podupiratelj slavonske baštine, pjesme i plesa, običaja, manifestacija, čuvanja slavonskih običaja. - Ova i sve ovakve manifestacije i sve ono gdje se čuva kultura i tradicija apsolutno moramo podržavati, dati potporu prije svega onim ljudima koji daju svoj trud. Danas je nedjelja, ali moramo znati da je to netko trebao pripremiti, od načelnika općine do Turističke zajednice, a pogotovo svi sudionici koji danas dolaze ovdje ostavljajući svoje slobodne vrijeme, kada su mogli biti s obiteljima kod svoje kuće. Oni su sebe spremali za ovu manifestaciju i sada su tu sa nama. Ovdje u Velikoj tradiciju ovog kraja ćemo čuvati kao zjenicu oka našega. To je važno i ne smije stati a ujedno je ovo prilika da pokažemo i šire, pokazati svoju prošlost zbog naše budućnosti. Uvijek spominjem da smo i mi dio Hrvatske, nismo ni 200 km od Zagreba, a često kao da ne postojimo. Nije turizam samo Dalmacija i Jadransko more, i mislim da Ministarstvo turizma i Vlada RH mora dati još veću potporu kontinentalnom dijelu koji može živjeti ne 90 nego 365 dana u godini. Moramo poticati naša poljoprivredna gospodarstva da svoju proizvodnju usmjere u tom cilju.

Nekoliko stotina Veličana i njihovih gostiju u velikom šatoru popratili su folklorni program u koji ih je uveo predsjednik KUD-a domaćina, Stanko Raguž, pokretač i glavni motor ove manifestacije, a smotru je otvorio župan Tomašević, napominjući da je ova smotra startala kada i mlada Hrvatska država, pa sada slavi svoj 27. rođendan kao i Hrvatska. Organizator je priredio i bogatu tombolu za sve posjetitelje, te odličnu ugostiteljsku ponudu. Smotrom su završila tri dana kulturnih i zabavnih, te gastro događanja u Velikoj, od kojih je najveća i najmasovnija Najduži stol koji privuče nekoliko tisuća posjetitelja.

Tekst/foto: Vladimir Protić