Ponedjeljak, 31 Listopad 2016 12:14

Mjesec knjige obilježili horor pričama i pjesničkim igrama po uzoru na Poea

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NEOBIČNI PRIZORI MAČAKA I GAVRANA U GIMNAZIJSKOJ KNJIŽNICI -

POŽEGA – Na vrlo zanimljiv i pomalo mističan način literarna družina požeške Gimnazije uključila se u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u knjižnici i čitaonici. Već na samom ulazu dočekuju učenice u crnom, a lica nacrtana u mačke ili gavrane.

Puno mistike unio je i sam poziv na ovo događanje u kojemu nas pitaju „Da li ste ostali zbunjeni pojavom neobičnih prozora mačaka i gavrana na hodnicima naše škole ili ste bili od onih odvažnih koji su se odvažili poći na put nejasnih citata preteći mistične strelice? Bili smo odvažni pa smo laganim koracima stupili u polutamu knjižnice koju su osvjetljavali golemi svijećnjaci s buketima svijeća, uz projekciju na pročelju dvorane samo jedne riječi „Nevermore“ s gavranom na „r“. Da upravo smo ušli na večer pjesničkih igara gimnazijskih literaraca potaknuti djelom Edgara Allana Poea „Gavran“. Poe je inače majstor pisanja ovakvih mračnih, mističnih djela u kojima je kao crnilo prikazana smrt, a bijelo je svijetlost ili svijeća koja gori.

Na vrhuncu ove mistične priče uz pjesme velikog pjesnika svoju poeziju čitali su bivši i sadašnji učenici. Ovom mističnom večeri odali su počast utemeljitelji mistike, a ujedno kroz edukaciju i sami se zabavili.

Ovaj stvor u crnom plaštu, nasmija mi tužnu maštu
Teškim, mrkim dostojanstvom, kojim čitav lik mu diše.
"Nek ti kresta jadno visi", rekoh, "kukavica nisi,
Strašni, mračni Gavran ti si, što sa žala Noći stiže,
Kako te na žalu zovu hadske noći otkud stiže?"

Reče Gavran: "Nikad više". (citat iz Poeme „Gavran“ E. A. Poe)

Tekst/foto: Vladimir Protić