Utorak, 20 Rujan 2016 10:22

Flora Požeške kotline i slavonskog gorja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJANJE KNJIGE PROFESORA MIRKA TOMAŠEVIĆA -

POŽEGA - U Knjižnici i čitaonici Gimnazije predstavljena je knjiga „Flora Požeške kotline i slavonskog gorja“ autora Mirka Tomaševića, prof.

Knjigu je izdala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u suradnji sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad u Požegi i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

- Od 1972. pa do 2015. je nastajala ova knjiga, veliki je to posao treba to sve skupiti, herbarizirati, determinirati i treba napraviti takozvane florne liste za svaki lokalitet, a obrađeno je oko 170 takvih flornih lista sa 89 lokaliteta. Svaki lokalitet je nešto posebno, na svakom lokalitetu razlikujemo nešto novo što nije na drugom lokalitetu, tako da je u tom razdoblju od 1972. do 2015. sabrano 1654 biljne vrste s našeg područja požeške kotline, 605 rodova i 134 porodice biljaka autohtone vrste, biljke parkova, kultivirane i dekorativne vrste. Tu se nalazi i 35 vrsta Papratnjače, 22 vrste Sjemenjače i 1597 vrsta Kritosjemenjače. - izjavio je Mirko Tomašević, prof.

Uz autora, knjigu su predstavili i urednici dr. sc. Ivica Samarđić, dr. sc. Snježana Jakobović, te recenzenti knjige prof. dr. sc. Jasenka Topić i prof. dr. sc. Ljudevit Ilijanić.

Tekst/foto: Vanja Protić