Petak, 09 Rujan 2016 14:01

Nagrađena za najbolju zbirku pjesama „Posvajanje neba“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

MEĐUNARODNA PJESNIČKA NAGRADA URUČENA POŽEŽANKI LANI DERKAČ U CRNOJ GORI -

Požeška pjesnikinja Lana Derkač primila je u Crnoj Gori Nagradu Risto Ratković koja se dodjeljuje za najbolju zbirku poezije u regiji. Lana Derkač priznanje dijeli s bosanskohercegovačkom pjesnikinjom Tatjanom Bijelić, a dodijeljeno joj je za knjigu "Posvajanje neba" objavljenu u nakladi Hrvatskog društva pisaca.

IMG 5249Međunarodna manifestacija Ratkovićeve večeri poezije dodjeljuje Nagradu Risto Ratković za najbolju zbirku poezije u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. O nagradi je odlučivalo međunarodno povjerenstvo, a dalo je isti broj bodova Lani Derkač i Tatjani Bijelić. Predsjednik povjerenstva Mladen Lompar je u obrazloženju rekao da je Lana Derkač uspjela ostvariti primarni i najvažniji smisao umjetnosti – uspostavljanje stvarnog ili fiktivnog dijaloga s aktualnim vremenom. Večeri poezije otvorio je crnogorski ministar kulture Pavle Goranović koji je i sam priznati pjesnik i dobitnik ove prestižne međunarodne nagrade, a Lani je nagradu uručio ministar prosvjete Predrag Bošković. Ratkovićevim večerima poezije je ove godine zemlja-partner Austrija, održane su u Bijelom Polju 46. put, a na njima je sudjelovalo više od četrdeset pjesnika iz europskih zemalja.

- Drago mi je da članovi povjerenstva nisu znali jedni za druge. Svaki od njih je kontaktirao samo s tajnikom Ratkovićevih večeri i njemu javio kako je glasao da bi se izbjeglo dogovaranje i lobiranje. Mislim da je to najpoštenije. Veseli me što je nagradu dobila baš ova moja knjiga jer joj je do zadnjeg trenutka bilo neizvjesno objavljivanje. Naše Ministarstvo kulture je te godine za zbirke poezije dalo potpore od kojih nije bilo moguće otisnuti knjige, a ja drugu potporu nisam imala. Hrvatsko društvo pisaca kao nakladnik je svjesno otišlo u gubitak s mojom knjigom, nadajući se kasnijem njenom otkupu i na tome sam mu zahvalna. Bez tog entuzijazma ne bi bilo ni ukoričene zbirke, a ni ovogodišnje nagrade Hrvatskoj – istakla je uvijek optimistična i radišna Lana Derkač.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Lana Derkač