Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2016 13:43

Pisci i pjesnici na Brodu knjižari – brodu kulture

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKA PJESNIKINJA LANA DERKAČPLOVI JADRANOM -

Brod knjižara – brod kulture i ove godine se otisnuo na svoju turneju po Jadranu. Pisci su dolazili na brod i izmjenjivali se, a zajedno s njima je plovila i sudjelovala u književnim čitanjima i naša sugrađanka, požeška pjesnikinja Lana Derkač.

Na toj kulturno-turističkoj manifestaciji ove godine zemlja partner bile su IMG 1865Sjedinjene Američke Države pa je gost bio američki pisac CodyMcClain Brown, kao i domaći autori Ivana Šojat, Silvija Šesto, Enes Kišević, Davor Šalat, Rosie Kugli, Stjepo Martinović, Sonja Zubović, Kašmir Huseinović… Svake godine raspisuje se natječaj za kratku priču i tiska knjiga s najboljima, organizirane su u svakom mjestu prodajno-izložbene promocije knjiga i kreativne radionice, a program obogaćuju i kazališne predstave za djecu (ove godine „Velika staklena avantura“) i za odrasle („Kakva majka, takva kći“ u kojima su glumile Mirta Zečević i Mia Krajcar). Za glazbeni večernji program bila je zadužena grupa „Bitanga i princeza“ čija je gošća bila ovogodišnja pobjednica showa „TheVoice“ Ruža Janjiš.

- Predstavila sam se publici u Rabu, Svetom Filipu i Jakovu, Zlarinu, Trogiru - kaže Lana. „Trebali smo nastupiti i u Zadru, ali nismo mogli privezati brod na predviđenom mjestu pa smo umjesto toga dva dana ostali u Svetom Filipu i Jakovu. U Rabu smo održali književni program u knjižnici, a u drugim mjestima na rivi, uz štandove s knjigama. Smatram da Brod knjižara – brod kulture ima izvrsnu koncepciju pa svojim programima obogaćuje i manja naselja u kojima su kulturni programi rijetki.“ A o svom doživljaju same plovidbe dodaje: „Kako sam, kao pisac, za vrijeme književne plovidbe dojmovima spajala svoju misaonu rutu u rečenicu, zahvaljujući ovom divnom projektu Broda knjižare, sada sam,zajedno s dragim kolegama iscrtavala jednu drugu rutu mjerljivu morskim miljama. Možda vrijeme pretvori poneku morsku milju u moju novu jezičnu 'milju', to jest književni tekst.“