Subota, 06 Kolovoz 2016 12:12

Šest pjevačkih skupina izvelo dvadesetak marijanskih pjesama

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

2. SMOTRA PUČKOG CRKVENOG PJEVANJA U ČAST GOSPI SNJEŽNOJ -

BUK – Domaće Kulturno umjetničko društvo „Svilenka“ iz Buka po drugi puta organiziralo je Smotra pučkog crkvenog pjevanja u čast Gospi Snježnoj, na kojoj se izvode stare i već zaboravljene pjesme posvećene Nebeskoj majci Mariji. Šest pjevačkih skupina izvele su i najpopularnije marijanske pjesme, te nekoliko obrađenih popularnih arija, ukupno dvadesetak napjeva. Smotra je započela procesijom u kojoj su članovi KUD Svilenka nosili u procesiji Gospin kip do župne crkve sv. Jurja Mučenika. U procesiji su sudjelovali svi učesnici smotre pjevajući, a procesiji su se priključili i okupljeni mještani. Smotra je dio trodnevnog programa obilježavanja Gospe Snježne u Buku.

- Prije nekoliko godina sudjelovali smo kao gostujući KUD na ovakvoj smotri pučkog crkvenog pjevanja, koje mi inače gajimo u našem društvu, to nas je jako dojmilo, te smo odlučili za našu smotru također organizirati pučko pjevanje. Htjeli smo obnoviti i stari način nošenja kipa Gospe kroz selo, da ga sačuvamo i vratimo među mlade. Prošle godine vrlo uspješno smo to organizirali, pa je nakon toga ovo dalje samo slijed i naše nastojanje da to pretvorimo u tradiciju. Inače je taj način pjevanja pomalo nestao iz našeg života, jer imamo i sve manje mladih – istakla je predsjednica KUD Svilenka, Branka Leist, posebno zadovoljna što na smotri sudjeluje jedna slovačka skupina koja će pjevati pjesme na slovačkom jeziku, te skupina porijeklom iz Rame, koja će pjevati pjesme iz Ramske doline i sa Ščita.

Na smotri su nastupili članovi KUD“Svilenka” iz Buka, ženska pjevačka skupina KUD “Poljadija” iz Grabarja, Matica Slovačka “Kukučin-Kuntarić” iz Jakšića, Mješovita pjevačka skupina Zavičajno društvo KUD “Rama” iz Pleternice, Muška pjevačka skupina “Grabarčani” iz Grabarja i KUD “Brodski biseri” iz Bosanskog Broda. Nakon smotre uslijedilo je veliko slavonsko kolo u crkvenom dvorištu, a sve je završilo ponovno procesijom i vraćanjem kipa Gospe Snježne u župni dom.

Na ulazu ispred crkve sekcija KUD-a Orljava iz Pleternice priredila je izložbu „Snašine rukotvorine“, sa ručno izrađenim i vezenim ukrasima i uporabnim predmetima nekadašnjeg seoskog domaćinstva.- Članice naše sekcije bave se starinskim vezom, a krenuli smo od naših kuharica koje su nekada bile obvezne u svakoj kuhinji na zidu. Kasnije smo krenuli raditi i ostalo, jastuke, kecelje, vezene podloge za šibice, češljeve i sve što treba u kuhinji, pa i vezene podloge za četkice za zube u kupaonici. Radimo i ukrasne šeširiće slavonske, tobolce za čaše za oko vrata, salvete za kruh – istakla je Verica Rotar, kojoj su prodajnu izložbu pomogle postaviti Jasna Bajt, Marija Katavić, Kata Petković, Željka Grgurević i Marija Rotar.