Četvrtak, 23 Siječanj 2014 14:10

Obilježavaju 90. obljetnicu osnivanja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NAJAVLJENA NOĆ MUZEJA 2014. -

POŽEGA - Gradski muzej u Požegi započeti će u Noći muzeja svoju veliku proslavu 90. obljetnice osnivanja. Obilježavajući ovu obljetnicu želi se javnosti ukazati na kulturno – povijesnu i zavičajnu vrijednost muzeja. Program će sadržavati povijesne, edukativne i suvremene sadržaje u kojima će posjetitelji biti ravnopravni sudionici. Noć muzeja počinje 31. siječnja u 18 sati. Noć muzeja započeti će s muzejsko – edukativnom izložbom „Kraljević iz oka Gimnazijalca“ koja se nadovezuje na izložbu ”Miroslav Kraljević – retrospektiva”. Izložbu će predstaviti srednjoškolska likovna sekcija "KRUG" u kojoj sudjeluju učenici Katoličke gimnazije i Gimnazije Požega, nakon izložbe dolazi vatrogasni ples, ovim povijesno scenskim prikazom s oživljenim likovima iz tog doba, muzej želi obilježiti 140 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Požegi, rekonstruiranjem tradicionalnog vatrogasnog plesa koji se u prvoj polovici 20. stoljeća održavao svake godine oko Marinja, dakle baš u ovo doba godine.
- Uz repriznu izložbu razglednica iz 2009. godine autorice Lidije Ivančević Španiček, sudjelovanje pripadnika DVD-a, češke glazbene skupne Bohemia, tradicijska jela Muzeja u loncu brendirana kao požeški fast food, te pića iz toga vremena, želimo oživjeti ples u svim njegovim dijelovima od programskog dijela, društvenih igara, poput šaljivog paketa i tombole, pa sve do samog plesa i torte na kraju, a nakon plesa i torte slijedi oslikavanje na živim skulpturama koje će izvesti konceptualni umjetnik Nikola Radmirović. Body painting, je oblik body arta koja je oslikana na ljudskoj koži, a traje nekoliko sati ili najviše dana. Svi zainteresirani za oslikavanje tijela ili s prijedlozima za oslikavanje mogu se prijaviti, a sve detaljnije informacije mogu naći na web stranicama gradskoga muzeja. Casting ili odabir modela kroz otvorenost manifestacije dozvoljava sudjelovanje osoba koje žele biti dio samog stvaranja, odnosno performansa, a njihova tijela u ovom slučaju predstavljaju slikarsko platno. Casting kroz navedeno pruža priliku osobama koje se prijave na sudjelovanje da gotovo istovremeno postanu posjetitelj, model, te u konačnici i završeno umjetničko djelo.. Biranjem tematike oslikavanja kroz ponuđene opcije, publika opet izravno glasa, odnosno odlučuje o samom djelu – istakla je v.d. ravnateljice muzeja Maja Žebčević Matić.
Za pola noći nakon "Bodypaintiga" slijedi predstavljanje računalne memory igrice ”Čuvaj glavu!” koju je pripremio Arheološki odjel Gradskog muzeja Požega pripremio je i osim edukativnog ima i nagradni karakter. Cilj igre je promoviranje kulturne baštine i educiranje o potrebi njene zaštite, a tematski je vezana uz kamene konzole s lokaliteta Rudine. Posjetitelji će tijekom Noći muzeja premijerno moći igrati igricu koja će se od ponoći nalaziti na službenim stranicama Gradskog muzeja Požega. Svi će moći sudjelovati u nagradnoj igri tijekom cijele godine, do slijedeće Noći muzeja.