Nedjelja, 19 Siječanj 2014 13:18

7. Ramsko silo tradicija starih običaja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

RAMSKA ZAJEDNICA POŽEGA ORGANIZIRALA ZAVIČAJNU PRIREDBU  -

JAKŠIĆ – Sedmu godinu za redom Udruga Ramska zajednica Požega, udruga iseljenih stanovnika Ramske doline na prostoru Požeštine organizira sada već tradicionalnu priredbu i susrete iseljenika i Ramljana. Za ovu prigodu iz Rame su došli i društveno politički djelatnici ali i članovi HKUD-a Rama iz Rame. Već tradicionalno organiziraju se i sportski susreti, tako je ove godine održan susret malonogometne ekipe iz Rame i domaćih Ramljaka iz Požeštine. U župnoj crkvi sv. Barbare služena je i sveta misa za sve sudionike ovih tradicionalnih susreta.
IMG 6574Kultuno večer organizirano je u dvorani Honda kojam je i ovaj puta bila premala za sve koji su došli na Ramsko silo. – Ramska zajednica Požega jedna je od većih zavičajnih udruga koja okuplja doseljene iz Ramske doline u Požeštinu. Naš osnovni cilj je očuvanje narodne baštine starog kraja te starih običaja kojih se sjeća još naša starija generacija, no dakako i lijepo druženje i zajedništvo. Ove godine na Ramskom silu imamo gotovo 500 posjetitelja – istakao je predsjednik požeške Ramske zajednice, Dragan Kapčević.
IMG 6582Nekoliko starih pjesama i ramskih kola izveli su članovi KUD-a Rama iz Rame koji je osnovan 2008. godine, a na guslama svoju vlastitu pjesmu o stradavanju hrvatskog naroda izveo je Tomislav Strukić. Ženska pjevačka skupina „Čuvarice“ iz Rame izvela je nekoliko narodnih i popularnih pjesama. U nastavku večeri nizom pjesama predstavili su se tamburaši Veličkih legendi i glazbena grupa San sa solistom Draganom Kapčevićem. Cijeli program već nekoliko godina vodi Petar Pavlović Ćiro iz Ramske doline.
IMG 6592Ramskom silu nazočili su uz župana Alojza Tomaševića, predsjednice Skupštine županije Mirele Mezak Stastny i saborski zastupnik Franjo Lucić, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić, a u ime domaćina sve je pozdravio jakšički načelnik Ivica Kovačević.