Četvrtak, 23 Siječanj 2014 14:13

U znaku Surogata i profesora Baltazara

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PAKRAČKA NOĆ MUZEJA DONOSI IZLOŽBU O POLA STOLJEĆA HRVATSKE ANIMACIJE -

PAKRAC – Od polovine prosinca u Muzeju grada Pakraca posjetitelji mogu razgledati izložbu pod nazivom "Surogat stvarnosti"- pola stoljeća hrvatske animacije. Riječ je o izložbi koja je prvi puta postavljena u Zagrebu 2011. godine u povodu 50-te obljetnice Oskarom nagrađenog crtanog filma Dušana Vukotića "Surogat". - Važno je istaći da je Pakrac jedini grad, izvan Zagreba, gdje se ona mogla do sada vidjeti – rekla je ravnateljica Muzeja, Jelena Hihlik.IMG 1652
Posjetitelji izložbe kroz izložene crteže tzv. celove, te scenografiju, mogu vidjeti nastajanje različitih crtanih filmova, kako onih namijenjenih djeci tako i onih za stariju publiku. Osim toga, za njih su organizirane i projekcije filmova pa se stariji mogu podsjetiti, a mladi upoznati, s profesorom Baltazarom, Malim letećim medvjedićima...i naravno, nagrađenim Surogatom. Uz sve to, za zainteresirane su organizirane i tematske radionice. - Želja nam je bila da djeca vide te starije hrvatske filmove ali i da nešto nauče. Tako je prva radionica kroz lik profesora Baltazara baltazar6trebala djecu uvesti u svijet znanosti. Odaziv je bio odličan pa nam je došlo čak tridesetero djece. I na strip radionici je svaki dan bilo deset do petnaest mališana – dodala je Jelena Hihlik. Ovog tjedna održana je i treća radionica, radionica animacije, a za 30. siječnja je predviđena radionica o crtanim junacima. Izložba o pola stoljeća hrvatske animacije u Pakracu će biti otvorena do 31. siječnja. Obzirom na to valja istaći kako će i Noć muzeja u pakračkom muzeju biti u znaku te izložbe. Naime, posjetitelji će moći razgledati i sve što je napravljeno na radionicama u sklopu izložbe a očekuje ih i maraton crtanih filmova na kojem će biti prikazana najvažnija ostvarenja Zagrebačke škole animiranog filma. Nakon 22 sata posjetitelje očekuje poseban program pod nazivom Audio u Videu.
U prizemlju Muzeja u 18 sati će biti otvorena izložba Stjepan Golubić – pakrački graditelj na kojoj će se po prvi puta predstaviti vrijedni arhitektonski nacrti ovog graditelja. (AGM Kruna)