Petak, 08 Veljača 2019 14:32

Obilježili 96. godišnjicu rođenja Matka Peića uz njegovu bistu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UDRUGA ZAVIČAJNIH PISACA I SLIKARA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE „MATKO PEIĆ“ -

POŽEGA - Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ obilježila je dan rođenja Matka Peića, hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga, ali i jedan lijepi gradski trg, nosi ime. Uz njegovu bistu na istoimenom trgu polaganjem vijenaca i kratkim prigodnim programom kojega su uveličali učenici požeških osnovnih škola, odana je počast ovom znamenitom Požežaninu povodom njegova 96. rođendana.

Matko Peić rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine. Ovaj veliki hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, pisao je eseje, feljtone i putopise te likovne monografije. Putujući Hrvatskom od Istre do Baranje, od Jadrana do Dunava, Peić je autentično, neponovljivim rukopisom "portretirao" sve Hrvatske regije jakim crtežima i jarkim bojama, što ih je moglo zapaziti samo slikarsko oko, a riječju izraziti samo pjesničko pero. Umro je u Zagrebu 1999. godine, a u rodnoj Požegi, uz bistu i trg koji nose njegovo ime, postavljena mu je spomen ploča u Ulici Antuna Kanižlića na broju 14.

Članovi udruge su položili vijenac podno biste i zapalili svijeću na Trgu koji nosi ime Matka peića. Ovo je peta godina da članovi udruge obilježavaju datum rođenja Matka Peića. Prigodno su se obratili u ime grada Požege, zamjenik gradonačelnika Mario Pilon, u ime Požeško-slavonske županije, Ana Pirović, dopredsjednik Udruge Ivan Abibović.

- Okupili smo se ovdje da obilježimo dan rođenja našeg Matka Pejića, koji je rođen i školovao se u ovom gradu. On je ostavio neizbrisiv trag u gradu Požegi,prvenstveno njegovom ljubavlju prema gradu Požegi u koju se često vračao. Bilo kroz putopise o gradu Požegi i kroz svoja druga umjetnička djela. Zahvaljujem udruzi koja čuva lik i djelo Matka Peića u našem kraju – istakao je dogradonačelnik Pilon.