Srijeda, 06 Veljača 2019 10:30

Povezali prošlost, sadašnjost i budućnost na inovativan i aktualan način

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

NOĆ MUZEJA U PAKRAC -

PAKRAC - Noć muzeja u Pakracu tradicionalno je svake godine dobro osmišljena i posjećena manifestacija, a ovogodišnja tema Noći muzeja "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost" bila je poticaj našim lokalnim muzejskim djelatnicima da osmisle program kojim će nastojati povezati prošlost, sadašnjost i budućnost na inovativan i nadasve aktualan način.

- Hvala vam svima koji dolazite iz godine u godinu i time dokazujete da je Muzej itekako potreban ovoj sredini - rekla je ravnateljica Muzeja Grada Pakraca Jelena Hihlik prigodom ceremonije otvorenja ovogodišnje "Noći muzeja", koju je pak svečano otvorila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.

Naime, u Muzeju grada Pakraca posjetitelji su mogli razgledati dvije izložbe - „Priče iz školskih klupa“ koja prezentira pakračko školstvo i njegov povijesni razvoj te drugu interesantnu izložbu naziva „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19.stoljeću“, čiji je autor dr. sc. Dinko Župan, viši znanstveni suradnik u Institutu za povijest, koji je ovom zgodom održao i svojevrsno predavanje u prostoru pakračke Gradske vijećnice.
- Izložba "Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću" nastala je u sklopu projekta "Od protomodernizacije do modernizacije školstva u Hrvatskoj i na zanimljiv način tematizira raznolike učeničke prakse i kulturno-antropološke aspekte školovanja poput standarda učenika, učeničkih bolesti, discipline, boravka u razredu, školskom dvorištu i sve ostale dijelove života mladih u periodu koje su proveli u školskim klupama - istaknuo je dr. Župan.

Tijekom cijele večeri aktualan je bio i program pod nazivom "Biti učenik u 21. stoljeću", namijenjen mladima, ali i svima onima koji se tako osjećaju. Kroz ovaj su program, u suradnji s Osnovnom školom braće Radića Pakrac nizom edukativnih sadržaja i igrom prezentirana različita tehnološka pomagala. Tako je prikazano trodimenzionalno printanje i igra s robotićima, omogućeno je lansiranje u prošlost fotografskom brzinom, a posjetitelji su se mogli poigrati i s QR kodovima i micro:bitovima, ali i testirati svoje znanje kroz interaktivni kviz te muzejsku zagonetku. Za najmlađe je organizirana i radionica kaligrafije kojoj su se, kako smo mogli vidjeti, pridružili i oni ponešto stariji.

Posebnost ovogodišnje "Noći muzeja" bilo je i povezivanje, odnosno umrežavanje dvaju muzeja - pakračkog i požeškog, kroz direktno uključivanje u međusobne programe pa je u sklopu toga, između ostalog, upriličen i koncert učenika Osnovne glazbene škole Pakrac.

U ovoj najdužoj muzejskoj noći, svi posjetitelji su se mogli zagrijati uz craft pivo Pivovare Slavonica, a osim popularnog Grofa, mogla se degustirati i Grofica, kao i crno pivo i pivo od višnje.

Svoja je vrata otvorio i Muzej vojne i ratne povijesti, koji je smješten u Staroj gradskoj vijećnici i u kojem se uz stalni postav, mogla pogledati radionica i prezentacija specijalnih efekata u filmu koju je upriličio gospodin Branko Repalust, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za specijalne efekte.