Subota, 09 Veljača 2019 10:11

Predstavljena djela članica Udruge zavičajnih pisaca „Matko Peić“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KNJIŽEVNA VEČER POSVEĆENA GODIŠNJICI ROĐENJA ZNAMENITOG POŽEŽANINA MATKA PEIĆA - 

POŽEGA – Povodom obilježavanja 96. godišnjice rođenja znamenitog Požežanina, pjesnika, putopisca, slikara, povjesničara umjetnosti, akademika, Matka Peića, Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ organizirala je književno večer. U prostorijama čitaonice Gradske knjižnice Požega okupili su se članovi udruge ali i brojni štovatelji pjesništva i proze Matka Peića.
Sve goste pozdravila je tajnica Udruge Melita Grgić, a kratko o Matku Peiću progovorio je dopredsjednik Udruge, Ivan Abibović. On je povukao i paralelu zašto je udruga nakon osnivanja uzela ime ovog poznatog Požežanina.
Kako je čak pet članica udruge u protekloj godini izdalo i ukoričilo svoje uratke, ova književna večer bila je i prilika da se šira javnost upozna s tim radovima. Prva se predstavila pjesnikinja Mira Šulc iz Jakšića sa svojom drugom zbirkom pjesama „Šapat utihlih vjetrova“. Zbirka je to koja je Miru Šulc postavila u krugove ozbiljnih pjesničkih krugova, posebno i zbog toga što ona piše od svojih ranih djevojačkih dana, ali se tek prije tri godine, u svojim ozbiljnim godinama, odlučila izdati jednu zbirku i sa širom javnosti podijeliti svoje pjesme. Ohrabrena uspjehom zbirke koju je ubrzo rasprodala, bila pozivana na brojne prezentacije i književne večeri, a imajući još jako puno materijala od prije, a posebno novih jer sada ima puno više vremena za pisanje, ukoričila je i svoju drugu zbirku pjesama prije dva mjeseca i krenula je prezentirati.
Predstavila se i Marija Iličić iz Velike s romanom „Nedosanjani san“, Irena Kalan iz Pleternice sa zbirkom pjesama „Mirisne boje tišine“, Irena Ivetić iz Požege, koja iza sebe ima već nekoliko izdanih radova, od pjesma do pripovijetki, sa zbirkom priča za djecu „Mama kupi mi konja“. Predstavljena je i slikovnica za djecu „Mačkica Lela“ Danice Rončević iz Velike. Nešto iz svoga pjesničkog opusa pročitali su i Kata Tutić, Marinko Markota, a u književnoj večeri sudjelovali su i ravnatelj pleterničke knjižnice Franjo Novak i Vladimir Štibrić s nekoliko skladbi i pjesama na gitari.