Subota, 12 Studeni 2016 12:34

Uz nagrađena vina promovirali nove mesne delicije Kutjeva d.d.

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

DAN SVETOG MARTINA PROSLAVLJEN U KUTJEVAČKOM VINSKOM PODRUMU -

NOVA PALETA NAMAZA OD MASTI S ČVARCIMA U ČETIRI OKUSA

KUTJEVO – Želeći obilježiti kraj vinogradarskih poslova, ovogodišnju berbu, odličan uspjeh na vinskim natjecanjima s vinima prijašnjih berbi, ali i promovirati nove proizvode iz grupe mesnih delicija, nova uprava Kutjeva d.d. pod vodstvom predsjednika Uprave Mladena Pavića okupila je novinare brojnih hrvatskih medija u svom vinskom podrumu iz 1232. godine. Osim novinara iz medijskih kuća u Slavoniji, najviše ih je došlo iz Zagreba, a uz poslovodstvo u podrumu ih je uz bačve dočekao trubački quartet učenika Glazbene škole Požega. Kratku povijest kutjevačkih vinskih podruma predstavio je predsjednik Pavić, istakavši da prvi veći iskorak i unapređenje vinarstva bilježe od 1882. godine kada podrumima upravlja obitelj Turković.

- Današnja djelatnost Kutjeva d.d. podijeljena je u tri divizije, vinarsko-vinogradarska s proizvodnjom vina od preko 5 milijuna litara godišnje, potom ratarska divizija koja je značajan proizvođač certificiranog sjemena u sklopu koje imamo silose, mlin i pekaru a treća divizija je stočarska s tovom junadi i Papukom kao klaonicom i tvornicom za preradu mesa – rekao je Pavić, dodajući da je što se tiče vinarske proizvodnje prije svega važna domicilnost u Kutjevu, te to što ih od ostalih slavonskih vinogorja dijeli, da tamo gdje ostali vinogradi završavaju, na 215 metara nadmorske visine, kutjevački vinogradi tek počinju i dosežu od 350 do 400 metara nadmorske visine. Drugi važan faktor su tla u Kutjevu, u kojima dominiraju eruptivne stijene u vrlo plitkoj poziciji, pa su zbog toga kutjevačka vina tako kvalitetna.

Dalje su riječ preuzeli enolozi koji su na kušanje ponudili nekoliko nagrađenih vina, koja su samo ove godine pobrala medalje na londonskom Decanteru, briselskom vinskom natjecanju, na Mundus vini u Njemačkoj, Festivalu graševine i posljednje na Sabatini2016. Tako su nagrađene graševine Turković, de Goto i kasnu berbu graševine predstavili direktor prodaje i marketinga Josip Vitez, enolozi Zrinka Vinković Jergović i Drago Humski, koji je posebno sve oduševio i s povijesnim pričama i legendama o kutjevačkom podrumu, carici Mariji Tereziji, barunu Franji Trenku, ali i afrodizijačkim svojstvima vina i kamenog stola za degustaciju u podrumu. Legende i degustacija tekla je uz zvuke jazz gitare prof. Darka Misirače.

Sve okupljene novinare, ali i goste iz Crne Gore pozdravio je i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, predstavivši jedan od najmanjih gradova u Hrvatskoj, ali svjetski poznat po kvalitetnim i vrhunskim vinima. Dolaskom nove uprave u Kutjevo d.d. suradnja s gradom dobila je nove kvalitete, naglasio je gradonačelnik Budimir, najmlađi hrvatski gradonačelnik.

- Vinogradari uz Martinje slave kraj vinogradarske godine i prestanak radova u vinogradima, a vinari u podrumima slave dolazak novog vina. Ovo je bila jedna od teških godina, posebno u Požeško-slavonskoj županiji gdje ste od Uskrsa imali mraz, pa u tri navrata tuču, a cijelo vrijeme bilo je prožeto kišama. Pravo umijeće bilo je svim kutjevačkim vinogradarima proizvesti kvalitetno grožđe. Možemo reći da smo u tome uspjeli i olakšali rad podrumarima, no ukupno smo imali manje za preko milijun kilograma grožđa, tek oko 5,5 milijuna kg grožđa koje smo spremili u podrume – rekao je predsjednik Pavić, koji je svojim dolaskom na čelo Kutjeva d.d. odmah najavio i pokretanje nekih novih proizvodnji, a posebno vraćanje stare i poznate mesne proizvodnje u okviru Mesne industrije Papuk. Ovu prigodu iskoristili su da javnosti predstave nekoliko novih proizvoda.

IMG 1365– Kutjevo sa stočarskom divizijom mora ponovno postati prepoznatljivo na tržištu, sa svojim poznatim brandovima, posebno brand Čiča Mata. Struka je i tada govorila da je to najbolji industrijski kulen proizveden na tradicionalni način, jer je on imao sve odlike i tradicijsku proizvodnju. To želimo vratiti, a svi naši objekti za mesnu preradu bit će registrirani za proizvodnju tradicijskih proizvoda, što danas u Hrvatskoj nemate. Jedan od takvih tradicijskih proizvoda na kojem smo gotovo svi odrasli je svinjska mast, koju smo mi garnirali s čvarcima i dodali nekoliko aroma. Od danas je ona dostupna za potrošače pod nazivom Čiča Mata Namaz od masti s čvarcima u četiri verzije uz dodatak luka, chilija, paprike i papra. Vrlo privlačna i prihvatljiva počinjemo nuditi na požeškoj regiji a onda i širiti po Hrvatskoj, uz nadamo se uspjeh i van Hrvatske – dodao je predsjednik Pavić.

Nastavak boravka novinara domaćini su organizirali u svom Restoranu Vinkomirgdje ih je čekalo niz iznenađenja. U suradnji s Gradskim muzejom u Požegi i projektom „Muzej u loncu“ predstavljena su im stara i autohtona jela okolnih slavonskih krajeva, koja su upravo kroz ovaj projekt spašena od zaborava i polako se vraćaju na stolove i u ponudu nekih ugostiteljskih objekata. Prezentaciju jela kroz video prikaz odradila je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić, a da se to sve i doslovno proba i jede pobrinuli su se kuhari restorana uz kuhare Muzeja u loncu, Anđelka i Rade Ledić. Tako su se uz namaze od masti s čvarcima degustirali i pogačice od čvaraka, ćupteti, obično tijesto s usitnjenim mesom, cicvara kao toplo predjelo, guščji paprikaš kao staro zaboravljeno jelo slavonskih težaka, vinogradarski ćevap, tradicionalno autohtono jelo požeških vinogradara na ražnju od nekoliko vrsta mesa, garnirano s lukom i paprikom koje se peklo u svinjskoj maramici, sarma od bučinih koštica, a za desert štrudle s bundevom turkinjom i jabukama, i na kraju Hrvatska torta, kolač stare hrvatske vlastele koji se tako zvao i prije nekoliko stotina godina. Uz svako jelo posebno nudila su se vina koje je preporučio somelier Drago Humski u sljubljivanju vina s jelima i slasticama.

Na kraju cijeneći stari obred krštenja mošta o Martinju, domaćini su priredili stari tradicionalni ceremonijal krštenja mošta koji je vodio kutjevački vinski biskup Fio, uz pratnju ministranta Slavenka Čuljka. Kum mladom vinu bio je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir. Sve je u nastavku zabavljao TS Castrum.

Tekst/foto: Vladimir Protić