Petak, 11 Studeni 2016 12:12

Godina velikih ulaganja, osvajanja tržišta i pregršt nagrada za Spin Valis

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

DOBRA POSLOVNA GODINA ZA POŽEŠKU DRVOPRERAĐIVAČKU TVRTKU „SPIN VALIS“ -

POŽEGA - Dobra i uspješna poslovna godina svakako se može prepoznati kada dobijete niz nagrada i priznanja, a to se upravo dogodilo i najvećem požeškom drvoprerađivaču, Grupi Spin Valis d.d. Protekle dvije godine bile su godine velikih ulaganja, pokretanje nekoliko novih ne samo proizvoda, nego cijele strukture nove proizvodnje, a uslijedio je i pregršt priznanja i nagrada, koji ovu požešku tvrtku izbacuje među regionalne igrače ne samo u Hrvatskoj nego u ovom dijelu Europe. Tome svakako pridonosi oko 500 radnika ali i stručni kadar koji se sastoji od 60 visokoobrazovanih osoba te odličan menadžment koji uspješno brodi kroz brojne nedaće koje su zadnjih godina udarale po hrvatskom i europskom gospodarstvu. Iz perspektive Spin Valisa ta olujna vremena su, smatraju, iza njih, a nove perspektive ispred njih.

- Možemo reći zaključno da privodimo jednu uspješnu poslovnu godinu kraju, koja je bila nešto lošija od godine prije, isključivo zbog velikih investicija i promjene poslovnog koncepta u proizvodnji i prodaju namještaja. Pustili smo nakon dva mjeseca uhodavanja i novu liniju za proizvodnju drvenih ploča u rad. To je najveća investicija u ovom dijelu jugoistočne Europe za proizvodnju drvenih ploča, čime smo zadržali punu zaposlenost i trend i pozitivno poslovanje uz nešto manju dobit. Okruženje u kojem djelujemo i struktura sirovine koju kupujemo od Hrvatskih šuma nešto je lošija nego prethodne godine, no držimo da je pred nama jedno pozitivno kretanje i promjena politike, nova Vlada RH koja bi ta okruženja trebala popraviti. Sve to bi trebalo dati novi zamah, poticaje i nove mogućnosti za rast Spin Valisa – rekao je predsjednik uprave Zdravko Jelčić, koji smatra da ih je u krugu većih igrača upravo i zadržao kontinuitet novih ulaganja i investicija u razvoj proizvodnje, te najavljuje i nove investicije, koje već sada dovode Spin Valis u krug tvrtki iz kojih nakon ulaska sirovine, drvnog trupca s korom, izlaze samo proizvodi, a otpada iz proizvodnje praktički više nema. Uz drvne elemente, drvene ploče i cijelu paletu namještaja i sav otpad od drveta, piljevina iz procesa proizvodnje, pa čak i kore od drveta stvaraju novu vrijednost, drvene brikete, toplinsku i električnu energiju. - Time je Spin Valis kao veliki proizvođač ušao u grupu velikih 8 tvrtki koji su vertikalno i horizontalno integrirali cijelu proizvodnju. Ujedno su 100% ekološka tvrtka, jer se za sada 100% prerađuje sve što uđe kao sirovina. Za sada trebamo samo raditi na što boljoj efikasnosti, ulagati europske novce preko Centra za kompetenciju po našim novim projektima u novi dizajn, nove kolekcije namještaja. Slijedi na repozicioniranje i revitalizacija proizvodnje namještaja.

Grupu Spin Valis čine, pilana, sušarski kapaciteti i tvornica namještaja Spin Valis, tvornica drvenih ploča Valis Fagus te Spin Valis Internacional koji proizvodi električnu i toplinsku energiju i drvne brikete. Sve tri tvrtke ove godine imat će pozitivno poslovanje, iako su sve nove proizvodnje tek tijekom ove godine ušle u snažniju proizvodnju.

- Najveći dio svih investicija je preko kreditnih linija, gdje imamo trošak financiranja i kamate koji je značajniji nego proteklih godina, što je utjecalo na financijski rezultat poslovanja, jer se cijeli proces treba posložiti i dići na razinu ciljanih rezultata. Prije svega mislim na tvornicu drvenih ploča kojih možemo izraditi do 10.000 metara kubnih svih debljina i dimenzija. Trenutno za njenu proizvodnju kupujemo drvene suhe elemente u okruženju, od BiH i Srbije, dok ne povećamo proizvodnju elemenata. To je trenutno najveći kapacitet u cijeloj regiji, a linija elementare i sušarskih kapaciteta su vrh u drvnoj industriji i radi u tri smjene 24 sata. Proizvodnju u novoj kogeneraciji držimo već šest mjeseci u punoj proizvodnji od 1,45 MGW svih 24 sata, 12 mjeseci, što je bitno našem kupcu, HEP-u. Toplinsku energiju koje možemo proizvesti do 8 MGW, još ne konzumiramo u potpunosti i to još želimo podići. Za sada snabdijevamo sve svoje povećane sušarske kapacitete, koje smo ove godine pojačali s jednim novim blokom sušara, podigli proizvodnju suhih elemenata, sa snagom od 1 MGW sušimo piljevinu za proizvodnju briketa i grijanje svih naših pogona, a višak toplinske energije moramo ponuditi široj zajednici, od grijanja vojarne, srednjih škola, kaznenog zavoda i bolnice, ali i bazena – dodaje Jelčić, zadovoljan upravo tim kontinuitetom proizvodnje. Razmatra se opcija novih investicija u proizvodnju peleta gdje je potrebna velika toplinska energija koju oni upravo imaju na raspolaganju ili briketiranog eko gnojiva u obliku peleta. S potencijalnim partnerima iz Nizozemske i Njemačke već razmatraju te mogućnosti.

- Jedan od uvjeta da možemo biti koncentrirani na razvoj i ulaganje je i da imate dobar bonitet, a mi imamo bonitet AAA. Nemamo poslovnih poteškoća i kod banaka i partnera dolazimo do razumijevanja, i taj bonitet želimo zadržati. Počeli smo 1992. godine sa 217 zaposlenih i do danas nikada nismo niti jednog dana bili u blokadi, niti jednu lipu nikome ostali dužni, ni bankama, ni radnicima, ni dobavljačima ali ni dioničarima, niti državi što je nama jako važno. Te vrijednosti i bogatstvo svakako želimo sačuvati, a svakako nam godi što naš rad i zalaganje prepoznaju i drugi, što smo kao najuspješnije veliko trgovačko društvo dobili Zlatnu kunu za poslovanje u 2015. godini. Od HUP dobili priznanje kao 100% ekološka tvrtka, a posebno nam znači i Ambijenta na kojoj smo godinama tradicionalno prisutni. Ove godine smo dobili Zlatnu plaketu mobil optimum za asortiman finalnih proizvoda, što je potvrda da gradimo vrijedne proizvode koje cijene naši brojni partneri u zapadnoj Europi i šire. No to sve moramo i zadržati unatoč okruženju, za koje moram reći da je teško za realni sektor. Borimo se s velikim odricanjem, zapošljavanjem mladih ljudi, raditi na znanju i izvrsnosti – kaže Jelčić, koji kao i ostali poduzetnici očekuje od nove Vlade poboljšanje uvjeta za gospodarstvo, smanjenje parafiskalnih nameta, bolje stimulacije za izvoznike. Zdravko Jelčić je i do sada, posebno u drvnom sektoru bio cijenjen i na brojnim čelnim funkcijama, a posljednje priznanje dolazi mu iz Hrvatske udruge poslodavaca, gdje je upravo izabran za člana Izvršnog odbora koji čini sedam članova. – Bila mi je čast da sam izabran među ljude s dugim poduzetničkim iskustvom, a preko tog mjesta i pozicije ja želim djelovati svojim 35-godišnjim iskustvom u drvnoj industriji i realnom sektoru. To znanje želim pretočiti i na širem gospodarskom i reformskom planu, koji je možda i bolan, no realni sektor još uvijek nije dobro pozicioniran u našem društvu. Možemo još bolje sve resurse, ne samo u drvnom sektoru, nego u poljoprivredi, turizmu, IT sektora, bolje iskoristiti, rasti, zadržati mlade u Hrvatskoj.

Tekst/foto: Vladimir Protić