Subota, 12 Studeni 2016 13:02

Najpoznatiji hrvatski vinar Enjingi okupio goste od Dubrovnika do Iloka

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

TRADICIONALNO ODLIČNO POSJEĆENO MARTINJE U VINSKOM HRAMU IVE ENJINGIJA -

VENJE – Na daleko poznatim lokacijama mikro vinogradarske lokacije Venje, u srcu vinograda na nadmorskim visinama od preko 330 metara nalazi se i vinski hram Ive Enjingija. I najnagrađivanije vino, sa prvim hrvatskim zlatnim medaljama IMG 1565od londonskog Decantera, također nosi isto ime, pa na ovu lokaciju i odlična vina najpoznatijeg hrvatskog vinara, tradicionalno na Dan svetog Martina privuče veliki broj gostiju, poslovnih partnera, prijatelja, političara, djelatnika. Tako je i ove godine u svečanoj dvorani na Venju Ivo Enjingi okupio goste od Dubrovnika, preko Zagreba i Slavonije do Iloka, njih preko 250 koji su u veselju obilježili Svetog Martina.

Uz dobra jela, specijalitet su kod Enjingija jela od crvenog Red angus goveda, uvijek se služe ponajbolja vina, a za zabavu bude zaduženo nekoliko glazbenih sastava, ove godine to su bili „Onix“ iz brodskog kraja, te tamburaši „Merak“ iz gradiškog kraja.

 IMG 1539Sve goste Enjingi je podsjetio da i ovu proslavu posvećuje svom djedu Martinu, koji je na današnji dan slavio rođendan i imendan, od kojega je i naučio sve. – Ovim događajem mi nastavljamo našu tradiciju, a čuvajmo tu tradiciju da ostavimo nešto i za pokoljenja koja dolaze iza nas. Ova vinogradarska godina je bila teška, posebno za vinogradare koji uzgajaju lozu po ekološkim standardima, no imamo i nešto vina od prijašnjih berbi, pa ćemo večer imati što popiti. Kvaliteta mladih vina tek će pokazati sve svoje vrline u slijedećim mjesecima njihovog dozrijevanja – istakao je Ivo Enjingi.

„Nijedne godine mošt nije postao vino bez ovog obreda“ počinje stari tradicionalni ceremonijal krštenja vina koji je uvijek centralni događaj večeri, koji svake godine vodi, jedini u Hrvata vinski kardinal Vladimir Bauer, ove godine uz pomoć ministranata Željka Pejkovića i Uroša Svitlice. Biser vinski kum ove godine bio je poduzetnik Marko Čalić, koji je uz svečanu obvezu čuvanja novorođenca sve morao potvrditi ispijanjem povećeg pehara mladog vina. 

Običaj kod Enjingija je da se okupe i svi dosadašnji vinski kumovi, koji uz zdravicu otpjevaju po koju pjesmu.

Tekst/foto: Vladimir Protić