Četvrtak, 10 Studeni 2016 12:32

Prijedlozi financijskih inicijativa i poreznih olakšica za rad OPG, proizvodnju domaće hrane i zadružno poslovanje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA HRVATSKE „ŽIVOT“ -

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ poslala je svoj prijedlog ministru financija kojim želi zadobiti razumijevanje ministarstva za probleme u poljoprivredi.

- Smatramo da bismo preporodom i boljom organizacijom sela mogli ostvariti prehrambenu neovisnost i tako godišnje ostvariti dodatni rast BDP-a od 2-3 posto. Zalažemo se za europski model proizvodnje u kome prehrambeni lanac počiva na OPG-ima. Razumijevanje Vašeg ministarstva za ove probleme od ključne je važnosti za ostvarenje konkurentnosti. Poznato nam je da mnoge članice EU koriste fiskalnu suverenost tako da promišljenim usmjeravanjem financijskih sredstava i poreznim olakšicama prema proizvodnji domaće hrane i onima koji ju uzgajaju i proizvode (a to su tamo uglavnom OPG-i) sustav čine konkurentnim. Fiskalna politika ima često i veće posljedice za proizvodnost prehrambenog sektora od Zajedničke poljoprivredne politike.

Za boljitak hrvatske poljoprivrede i njeno tržišno usmjeravanje od ključne je važnosti da država iskoristi djelomičnu privatizaciju Hrvatske poštanske banke i pretvori ju u Agrobanku s nastavljenim općim bankarstvom ali i visokom poljoprivrednom kompetencijom.

Među važnim idejama za poreznu reformu na selu spominjemo: Prepuštanje OPG-ima PDV-a koji su utržili na svojim proizvodima u cjelini ili polovično - (austrijsko-bavarski model); Omogućavanje plaćanja PDV-a po naplati SVIM mikro i malim poduzetnicima, bez obzira na godišnji promet; Izjednačavanje OPG sa tvrtkama u pogledu značenja OIB-a; Porezne olakšice za zadružno poslovanje u poljoprivredi; Dokidanje parafiskalnih nameta, stoji u prijedlogu koji potpisuje Antun Laslo, predsjednik udruge Život.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska