Petak, 20 Svibanj 2016 14:55

Podržao projekte zaštite od poplava i pola stoljeća star projekt akumulacije Kamenska

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

MINISTAR POLJOPRIVREDE DAVOR ROMIĆ U RADNOJ POSJETI POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

POŽEGA – Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević primio je u radnu posjetu ministra poljoprivrede Davora Romića. Sastanku su nazočili načelnici općina, gradonačelnici, gospodarstvenici poljoprivrednih tvrtki i poljoprivredni proizvođači. Nakon sastanka obišli su OPG Tomislava Čevapovića u Jakšiću i Vinariju Markota u Pleternici.

- Za nas je ovo najvažnije ministarstvo, jer za našu županiju poljoprivreda je najvažnija. Otvorili smo problematiku ove županije i od ministra smo saznali u kojem smjeru idemo. Ja sam zadovoljan jer smo dobili odgovore za našu problematiku suše, poplava koju rješavamo s našim projektima. Mi očekujemo najviše sredstava iz ruralnog razvoja. Čuli smo novi način i novi pristup, posebno prema našim poljoprivrednim gospodarstvima. Mislim da je ministar prepoznao Slavoniju i našu županiju kao prepoznatljivu po nizu brandova, posebno voćarstva, vinogradarstva i vinarstva – istakao je župan Tomašević koji u sve tome očekuje pomoć Ministarstva poljoprivrede.

- Razgovarali smo o velikim infrastrukturnim ove županije, prvenstveno projekt zaštite od poplava i akumulacije, projekt navodnjavanja, a utvrdili smo redoslijede. Razgovarao sam sa udrugama poljoprivrednika koji su tražili konkretne odgovore na svoje probleme, a odgovorio sam im što smjera Ministarstvo poljoprivrede – rekao je ministar Romić nakon trosatnog sastanka, te posebno istakao problematiku kako zadržati mlade ljude u ovom ruralnom prostoru.

- Ministarstvo je donijelo dvije važne odluke o pomoći malim proizvođačima, njih ukupno 1.150, potpomogli 366 mladih poljoprivrednih proizvođača sa ukupno 34,5 milijuna Eura. To je zamašnjak koji dolazi u ruralni prostor i mali proizvođači ne bi trebali odlaziti iz ruralnih prostora. Mijenjat ćemo smjer našeg ruralnog razvoja i usmjeravati upravo u ruralni prostor – dodao je ministar Romić koji nakon revizije i utvrđivanju nekih nepravilnosti od strane EU komisije ističe da će ministarstvo u roku dva mjeseca učiniti sve na otklanjanju primjedbi. Kada dobiju tumačenja tada će se i djelovati.

Tekst/foto: Vladimir Protić