Petak, 13 Svibanj 2016 01:24

Pristiglo 124 uzorka vina iz Hrvatske i Mađarske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

9. OCJENJIVANJE KVALITETE VINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

KAPTOL – Na 9. ocjenjivanje kvalitete vina Požeško-slavonske županije od prošle godine dolaze i vina iz cijele Hrvatske, ali i drugu godinu i vina iz mađarske, pa je ocjenjivanje dobilo i međunarodni karakter. Prispjelo je 124 uzorka vina, od kojih 94 bijelih i 30 crnih vina. Najviše je po vrstama graševine 61 uzorak, a ove godine na natjecanje svoja vin su poslali i vinari sa otoka Krka, i to malvaziju i IMG 8591žlahtinu, te Mađarski vinari koji su poslali na ocjenjivanje 11 uzoraka.

Ocjenjivačka komisija pod predsjedavanjem dipl. ing. agronomije Tomislava Božičevića imala je 15 ocjenjivača u tri ocjenjivačke grupe i imala je zaista pune ruke, zapravo puna usta kvalitetnih vina. Kako je prošla vinogradarska godina bila izuzetno dobra i vina su ove godine bolja i kvalitetnija, a i vinari imaju više iskustva u proizvodnji i na natjecanjima. Ocjenjivanje je tako trajalo od jutra do kasnog poslijepodneva.

- Zadovoljni smo odzivom vinara i količinom prispjelih uzoraka vina, što ipak govori o sve boljem rejtingu našeg ocjenjivanja koje je krenulo kao županijsko. Ono se zadnjih nekoliko godina prometnulo u dobro ocjenjivanje, pa su počeli dolaziti i uzorci iz drugih županija, već dvije godine nam dolaze i vina iz Mađarske, a od ove godine i vina s otoka Krka. Posebno me raduje što je dosta uzoraka od članova Udruge Vino-kap iz Kaptola, koji se sve više ističu sa svojim vinima i staju uz bok najboljih vinara ovog prostora. Svemu tome pridonio je svakako dobar rad udruge na stalnoj edukaciji, vježbanju i stalnoj kontroli i međusobnom ocjenjivanju u udruzi. Udruga je ardila na osposobljavanju svojih članova ne samo za proizvodnju nego i za stručno kušanjem i ocjenjivanje vina, da budu kompletni somelieri. U to su nam puno pomogli naši najpoznatiji vinari a posebno stručnjaci i profesori s Veleučilišta u Požegi. IMG 8599Oni su nam svojim dragocjenim savjetima i iskustvom puno pomogli da mnogi od nas stasaju kao dobri vinari, što se vidi po sve većem broju medalja i plaketa za visoku kvalitetu naših vina - rekao je Ferdinand Novak, predsjednik kaptolačkih vinara.

Rezultati ocjenjivanja znat će se nešto kasnije dok se obave svi obračuni i isprintaju plasmani, a svečano uručenje šampionskih titula, zlatnih, srebrenih i brončanih plaketa održat će se 19. lipnja na organiziranoj javnoj degustaciji vina za sve vinoljubce ispred vinskog podruma Udruge.

Tekst/foto: Vladimir Protić