Utorak, 02 Travanj 2013 13:10

Majstorske diplome na nove majstore obrtnike

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

OBRTNIČKA KOMORA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 

POŽEGA – Obrtnička komora Požeško-slavonske županije kao nositelj procesa obrazovanja među obrtnicima i za obrtnička zanimanja organizirala je novi ciklus obrazovanja za majstorska zvanja. Prigodnom svečanošću za 15 majstora koji su uspješno završili obrazovanje dodijeljene su diplome za majstorska zvanja, majstor frizer (2), majstor kuhar (5) majstor natkonobar (1), majstor automehaničar (4), majstor elektromehaničar (2) i majstor elektroinstalater (1).

IMG 5503- Obrtnička komora skrbi o obrazovanju svojih kadrova, provođenjem redovitog obrazovanja na srednjoškolskoj razini i daljeg usavršavanja obrtnika i potencijalnih obrtnika u okviru cjeloživotne izobrazbe. Majstorska zanimanja su vrlo cijenjena u Hrvatskoj i u Europi, a stječu se polaganjem majstorskih ispita. To su državno priznati ispiti, upisuju se u radnu knjižicu. Majstorski ispit ujedno je i uvjet za obavljanje određenih djelatnosti, a majstori obrtnici s ovom diplomom stječu i licencu za primanje učenika na praksu u svom obrtu. Od 1996.godine od kako se vrši obrazovanje pri Obrtničkoj komori majstorski ispit je položilo 270 kandidata, a na nivou Hrvatske preko 13 tisuća majstora. Za majstora frizera završilo je 62 kandidata, automehaničara i kuhara po 42 majstora, stolara 28, zidara 18, klesara 16, natkonobara 16, elektroinstalatera 11, soboslikara 10, trgovaca 8, elektrotehničara 4, tokara 4, pekara 3, fasadera 2, strojobravara 2, krojač i pismoslikar po jedan – rekao je Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komora PSŽ.

IMG 5502Diplome novim majstorima uručio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. – Kada je u pitanju ovaj svečani čin uručenja diploma moram podsjetiti da je obrtništvo uvijek bilo, a i sada je cvijet gospo0darstva. To je onaj srednji dio između velikog gospodarstva i društva, onaj dio koji drži društvo. Obrtnici utječu posebno u Požegi na stvaranje boljitka – istakao je gradonačelnik Ronko, napomenuvši da će se u grad Požegu u ovim teškim vremenima sliti preko 100 milijuna kuna investicija koje će velikim dijelom ostati u ovom gradu, a taj posao će obaviti dijelom velike tvrtke, ali i velikim dijelom i obrtnici.

Majstorske diplome stekli su Vanja Balen i Natalija Faktor za frizere, Vjekoslav Mautner, Aleksandar Šubert, Brigita Jurlina, Valentino Mandić i Đuro Đukić za kuhare, Andreja Didić za natkonobara, Mario Ivanković, Zdravko Tijan, Hrvoje Tajzler i Darko Radić za automehaničare, Domagoj Hajduh i Marko Paus za elektromehaničare i Slavko Rajič za elektroinstalatera.