Nedjelja, 31 Ožujak 2013 16:45

Neizvjesnost za radna mjesta

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

SINDIKALNI ČELNICI I RADNICI KUTJEVA DD KRENULI SA MIRNIM UPOZORENJIMA  -

 

KUTJEVO – Uoči sjednice uprave Kutjeva d.d. na kojoj je jedna od tema bilo smanjivanje broja radnih mjesta i gašenje radnih jedinica koje nisu profitabilne podiglo je na noge čelnike sindikata i radnike u tim pogonima na tihi prosvjed i upozorenje. Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića uputio je i pisano priopćenje javnosti i medijima s nekoliko točaka u kojima pojašnjavaju „zašto su danas ovdje“. IMG 5104

Zbog posvemašnjeg neopravdanog smanjenja obima poslova u većini proizvodnih jedinica društva Kutjevo d.d., zbog čestih najava gašenja pojedinih proizvodnih jedinica, zbog svakodnevnog stvaranja psihoze i atmosfere straha među radnicima društva, zbog promjene naravi i djelatnosti društva iz proizvodne u špekulativnu i prodaje sirovina i ostavljanja bez posla proizvodnih jedinica, zbog neizvršenja ulagačkih obaveza preuzimatelja, zbog toga što je razina ulaganja u nekim proizvodnim jedinicama niža od stope amortizacije, zbog prezaduživanja i preuzimanje drugih društava, zbog permanentnog smanjenja broja zaposlenih i negativne selekcije kadrova, zbog sve većeg broja komercijalista i službenih vozila a sve lošije prodaje i naplate, zbog toga što radnici nisu prihvaćeni i tretirani kao socijalni partneri.

IMG 5101– Ovdje smo se okupili svi radnički predstavnici, sindikalni aktivisti i radnici iz nekoliko radnih jedinica zbog toga što je ovo naša djedovina, ma tko god bio vlasnik Kutjeva d.d., zbog najava gašenja proizvodnih jedinica Požežanke i Papuka i najave otpuštanja radnika tih jedinica, koja tema je na današnjem sastanku Uprave - istakao je Vinko Jušić, predsjednik sindikata koji dodaje da su u trenutku preuzimanja od strane Envera Moralića imali 970 radnika a danas ih je 700 te se najavljuju nova velika smanjenja.

Nakon višesatne sjednice Uprave, u večernjim satima smo doznali da je uprava društva skinula s dnevnog reda raspravu o poslovanju i prijedlog gašenja radnih jedinica Požežanke i Papuka. Dosadašnja predsjednica Uprave Natalija Matajić s još tri člana uprave dala je ostavku, što je nadzorni odbor i prihvatio, a dosadašnji član uprave Mladen Itrak imenovan je vršiteljem dužnosti predsjednika uprave Kutjeva d.d.

Sindikalni predstavnici su najavili štrajk upozorenja za 03. travnja.