Subota, 23 Rujan 2017 18:43

U Bzenici se održava dvodnevna vježba HGSS-a sa potražnim psima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BZENICA - Ovog vikenda u mjestu Bzenica nedaleko od grada Pleternice, Požeška stanica Hrvatske gorske službe spašavanja domaćin je Državne vježbe potraga. - Ovdje su stigli potražni timovi iz cijele Hrvatske, iz 25 stanica, sa 20-ak licenciranih pasa s tim da je došlo i nekoliko mladih pasa koji se tek obučavaju za potragu. Vježba je zamišljena na način da smo organizirali pravu potražnu akciju i timovi uopće ne znaju kamo ćemo ih uputiti, odnosno, gdje će biti osobe koje ćemo sakriti. Cilj je, naravno, da ih pronađu, a na kraju će se ocijeniti sposobnosti svakog tima. Potražni psi imaju veliku važnost u radu GSS-a, sve ih je više jer su psi savršen resurs za potrage, i za živim i za mrtvim osobama - izjavio je pročelnik požeške Stanice HGSS-a Josip Kraker.IMG 0957

Domaćini na vježbi nisu imali svog predstavnika iako imaju jednog potražnog psa čiji je vodič Miroslav Mesić. - To je belgijska ovčarka Lara stara gotovo pet godina. Obavlja sve aktivnosti koje treba jedan potražni pas, dakle, traga za živim i mrtvim osobama, na vodi u lavinama... prošla je potrebne tečajeve i sada ju još čeka polaganje završnog ispita za dobivanje licence. S potražnim psom treba raditi svakodnevne treninge barem kondicijske - kazao je M. Mesić.

Ovu akciju obišao je i zamjenik gradonačelnika Požege, Fredinand Troha, te djelatnici DUZS Područnog ureda Požega. Inače, vježbe potražnih pasa u manjem obimu održavaju se gotovo svakog mjeseca, a Državna smotra se organizira jednom godišnje. Požeška Stanica HGSS-a domaćin je posljednjih pet godina.