Subota, 23 Rujan 2017 14:12

Svečani prijem kod požeškog gradonačelnika i požeško-slavonskog župana

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POVODOM ODRŽAVANJA TREĆEG EUHARISTIJSKOG KONGRESA POŽEŠKE BISKUPIJE U POŽEGI I OBILJEŽAVANJA 20. OBLJETNICE NJEZINA POSTOJANJA -

POŽEGA – Povodom održavanja Trećeg euharistijskog kongresa i obilježavanja 20. obljetnice uspostave Požeške biskupije požeški gradonačelnik Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević upriličili su svečani prijem za visoke uzvanike u Gradskoj vijećnici Grada Požege, među kojima su bili požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, kardinal Stanisław Dziwisz, tajnik pape Ivana Pavla II, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. dr. Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit msgr.dr. Đuro Hranić, srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović, biskup Adolfo González-Montesa, msgr. Joachim Simon, saborski zastupnik Franjo Lucić, državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković, pomoćnik ministra unutranjih poslova Cvjetko Obradović, gradonačelnici gradova i načelnici općina Požeško-slavonske županije te drugi pripadnici vjerskog, kulturnog, društvenog i gospodarskog života.

Riječi dobrodošlice uvaženim gostima u Gradskoj vijećnici uputio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Duhovnost u Požegi ima svoju dugu tradiciju i dio je svakodnevnog života požeškog čovjeka. Od 1997. godine blagoslovljena je Požeškom biskupijom i ređenjem prvoga biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića. Upravo je naš biskup jednom prilikom spomenuo kako vjernost prijatelju, obitelji, vlastitoj savjesti i dostojanstvu donosi određenu čvrstinu i sigurnost postojanja, ali da vjernost Bogu daje životu pečat vječnosti. U Požegi i Požeškoj biskupiji ona se utiskuje u kulturu, knjige, u fasade i vitraje požeških crkvi, u sve zaštitnike grada. Ponosan sam i zahvalan na sve što je Požeška biskupija, na čelu s preuzvišenim Ocem biskupom, napravila u posljednjih dvadeset godina za grad Požegu, za njegove ljude, za njegovu prošlost i budućnost  – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Sve uzvanike pozdravio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a na gostoprimstvu se domaćinima zahvalio uzoriti kardinal Stanisław Dziwisz.

- Osobito mi je drago što sam mogao doći u Hrvatsku, u vašu lijepu zemlju. Znam da ovamo sve češće i u sve većem broju dolaze moji brojni sunarodnjaci. Stvoritelj vam je podario čudesna prirodna bogatstva: sunce, planine, more. Imate veličanstvenu povijest koja seže još u antičko doba. Divimo se vašoj kulturi, vašoj umjetnosti, vašim uspjesima u raznim područjima života. Današnja Hrvatska zauzima mjesto koje joj pripada u obitelji europskih zemalja. Moja pustolovina s Hrvatskom započela je upravo zahvaljujući Ivanu Pavlu Drugomu, kojemu sam imao čast služiti čitavog njegovog pontifikata, ali i ranije, još dok je bio biskup u Krakovu. Pratio sam ga na njegovim mnogobrojnim inozemnim putovanjima, među kojima su bila i tri apostolska pohoda slobodnoj Hrvatskoj. Nikada neću i ne mogu zaboraviti srdačnu dobrodošlicu koju ste iskazivali Svetomu Ocu – istaknuo je kardinal Dziwisz.