Ponedjeljak, 11 Rujan 2017 11:01

„Zastali u vječnosti ljubeći oltar Domovine“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U KUSONJAMA ODRŽANA JE KOMEMORACIJA UBIJENIM I POGINULIM BJELOVARČANIMA NA MALU GOSPU 1991. -

KUSONJE - U petak 8. rujna u Kusonjama održana je komemoracija ubijenim i poginulim Bjelovarčanima na Malu Gospu 1991., i ubijenih od postavljene nagazne mine dvije godine poslije pri otkrivanju spomen ploče.

Komemoracija je počela polaganjem vijenaca na spomen području kod „Brusničkog“ mosta gdje su osamnaest tijela izmasakriranih pripadnika 105. Bjelovarske brigade i dvojice policajaca pobunjeni Srbi pokopali uz potok Brusnicu i križanja ceste Kusonje – Dragović – Brusnik, a potom su se sudionici „Mimohodom istine“ uputili do kapele Male Gospe u Kusonjama gdje je održana središnja komemoracija.
Komemoracija je započela polaganjem vijenaca koje su položili više izaslanstava najviših tijela državne vlasti i nadležnih ministarstava, izaslanstva više regionalnih i lokanih jedinica samouprave te više braniteljskih udruga, a paljenjem lampiona počast su odali i predstavnici 3. osnovne škole iz Bjelovara i osnovne škole iz Rače .

Žrtva branitelja 105. bjelovarske brigade Hrvatske vojske koji su u Kusonjama položili svoje živote, ne smije nikada biti zaboravljena, zajednička je misao svih govornika na komemoraciji. Većina govornika je smatrala da još nije kasno da se počinitelji ovih zločina sudski gone i to su zahtijevali od hrvatskih pravosudnih organa.

Prigodnim riječima prisutnima su se obratili: general pukovnik Mile Ćuk, izaslanik Predsjednice RH, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik Vlade RH, Saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik predsjednika Sabora, Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, Tomislav Jurković, predsjednik Kluba veterana Bjelovara, Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.
Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević još jednom je istaknula da su ratne aktivnosti u Pakracu bili od značaja za cijelu Hrvatsku. - Grad Pakrac nikada neće zaboraviti žrtve koje su u Domovinskom ratu pale u njegovu obranu nastojeći uvijek pronositi istinu o tome. No u tome nam je potrebna pomoć vas branitelja i pozivam vas da glave stavimo na hrpu. Pišite o tome, govorite o tome jer je nama mlađima to jako važno – poručila je.

Nakon komemoracije, svetu misu zadušnicu predvodio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. dr. Vjekoslav Huzjak, a svečani ton komemoraciji dao je vokalno-instrumentalni sastav „Sveti Matej“ Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

(Gordan Vukić)