Nedjelja, 10 Rujan 2017 11:56

Slijede predavanja, radionice i obilazak lokaliteta Gradine za građane

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAPOČEO ARHEOLOŠKI KAMP HRVATSKA -

POŽEGA - U sklopu projekta Europske unije „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja – Iron-Age-Danube“ Interreg Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. u razdoblju od 4. rujna do 14. listopada održava se Arheološki kamp Hrvatska.

Planirane aktivnosti kampa održavat će se i u našoj županiji i to u Kaptolu i Požegi, a projektom su obuhvaćena arheološka nalazišta Gradine pokraj Kaptola i Jalžabet-Bistričak u Varaždinskoj županiji.

Kamp će usko povezivati istraživačke dijelove programa sa širokim spektrom javnih događanja te s novim programima posebno kreiranim za djecu školskog uzrasta, popularnim programima za posjetitelje, stručne suradnike i studente, čime će se nastojati predstaviti i popularizirati razdoblje starijeg željeznog doba te arheologiju kao znanost, kao i metodološke alate za istraživanje i zaštitu prapovijesnih krajolika.

Svečano otvaranje projektnih aktivnosti Arheološkog kampa Hrvatska održano je prošlog tjedna u Varaždinu, a potom su uslijedile Radionice otvorenog tipa proteklog vikenda u Požegi.

U prostorijama Gradskog muzeja Požega, jednog od sudionika projekta, djeca predškolskog i školskog uzrasta imala su priliku sudjelovati u radionicama Obuci halštatskog ratnika i Šareno platno.

- Radionica je zamišljena tako da djeca na otiskanom papiru prepoznaju dijelove ratničke opreme, izrezuju ih i potom lijepe na otiskanog ratnika kako bi naučili više o opremi koju je halštatski ratnik nosio, a u drugom dijelu radionice djeca su imala priliku otiskivati stariježeljeznodobne motive na platnene vrećice koje će kasnije ponijeti sa sobom doma - istaknula je Anja Bertol Stipetić, stručna suradnica projekta.

U projektu osim muzeja sudjeluju i Požeško-slavonska županija, Općina Kaptol, TZ Požeško-slavonske županije, TZ Grada Požege, Gradska knjižnica i čitaonica Požega, OŠ V. Korajca Kaptol, Gimnazija Požega, Veleučilište u Požegi, Povijesno društvo Požega te Restoran Stari fenjeri.

Arheološki kamp nastavlja s programom u utorak 12. rujna predavanjem „Željezno doba Požeške kotline“ profesora Hrvoja Potrebice u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega.

U ponedjeljak 18. rujna od 10 do 16 sati održat će se Dan otvorenih vrata u Kaptolu uz prezentaciju arheologije, radionicu otvorenog tipa za sve posjetitelje te stručno vodstvo po Gradini. Dan otvorenih vrata u Kaptolu nastavlja se i u utorak 19. rujna od 10 do 14 sati, a radionica o stariježeljeznodobnoj hrani i piću biti će održana u Restoranu Stari fenjeri u Turniću istoga dana od 12 do 16 sati.