Ponedjeljak, 11 Rujan 2017 11:36

Osam skupina mladih čuvara baštine prikazalo ljepotu nošnje, pjesmu i dječje igre

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

6. DJEČJA SMOTRA FOLKLORA U JAKŠIĆU -

JAKŠIĆ - Trećeg dana manifestacije „Pjesmom u jesen“ u Jakšiću u organizaciji HKUD „Slavonija“ Jakšić, na programu je bila 6. po redu Dječja smotra folklora. Ovaj dodatak jakšički folkloraši pokrenuli su prije šest godina iz razloga što ima malo dječjih susreta, uglavnom su sve smotre za odrasle folkloraše, a i da se među mladima više popularizira dolazak u folklorna društva.

- Ovaj treći dan naših susreta je ujedno i najljepši dan. Pogledajte ovu djecu i mlade koji su došli, ove nošnje koje čuvaju još od njihovih djedova i baka. Za to smo svi ovdje, a hvala obiteljima koje ih podržavaju i prate na ovakve smotre, drže tradiciju, koju je sve teže održati i sačuvati - istakao je predsjednik HKUD Slavonija Dario Pažin.

Načelnik općine Ivica Kovačević koji je svim gostima zaželio lijepi boravak u Jakšiću, otvorio je dječju smotru: - Prepuštam vas djeci koja će prikazati tradiciju i običaje naše Slavonije, a svima vama koji ste došli zahvaljujem na podršci ovoj ljepoti i mladosti koja čuva našu baštinu.

Prvo su se predstavili domaćini, dječja skupina folklora HKUD „Slavonija“ Jakšić, koja sada već deset godina djeluje i okuplja djecu do 10 godina. Plešu i pjevaju zaboravljene pjesme i dječje igre baka i djedova. Nastavilo je KUD „Ivan Kapistran Adamović“ iz Čepina, Osječko-baranjska županija, KUD Šijaci iz Biškupaca, sela podpapučkog dijela Požeštine, Puhačka glazba Jakšić, koja je počela djelovati pri DVD Jakšić, koja zadnjih pet godina djeluje kao samostalna glazba i uvježbava se u OŠ Mladost Jakšić, KUD „Jasen“ Šaptinovci, Virovitičko-podravska županija, KUD „Sklad“ Đakovo, s pjesmama i plesovima Đakovštine, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić Jakšić, sa spletom slovačkih pjesama i plesova, KUU „Napredak“ Podravski Podgajci, kraj grada Donjeg Miholjca u Osječko-baranjskoj županiji.

Na kraju su za sve zasvirali mladi tamburaši Poljadija Grabarje i izveli desetak slavonskih pjesama. Dječja smotra održana je pod pokroviteljstvom općine Jakšić i Požeško-slavonske županije.