Subota, 09 Rujan 2017 16:04

Na tren se vratio stari običaj sajmovanja na trgu uz starine i metalne ljubimce

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NA STAROM POŽEŠKOM BAROKNOM TRGU 10. SAJAM ANTIKVITETA I 5. MEĐUNARODNI OLDTIMER SUSRET -

POŽEGA – Požeški Trg sv. Trojstva u svom postojanju nekoliko puta je mijenjao ime, ali najviše godina, u ne tako dalekim vremenima, uvijek je bio mjesto sajmovanja, prodaje, kupovanja, druženja, izložbi. Ove subote na tren se vratio u svoje već zaboravljene dane, vratio se običaju sajmovanja s 10. Sajmom antikviteta i 5. Međunarodnim Oldtimer susretima. Jedan od najvećih baroknih trgova u središnjoj Hrvatskoj tako se vratio u povijest, starinama, antikvitetima, ali i starim metalnim ljubimcima, biciklima, motociklima, motorima i automobilima. Uz pokroviteljstvo grada Požege i požeške Turističke zajednice Sajam antikviteta organizirao je tjednik Kronika požeško-slavonska, a Oldtimer club Trophy Požega izložbu i počasnu vožnju starih vozila ¨Trophy Zlatnom dolinom 2017¨.

DSC 4353Preko 40 automobila, nekoliko bicikala, posebno onih najstarijih na velikom točku, te desetke motocikala i motora mogli su vidjeti Požežani, kojih je zaista veliki broj iskoristio i razgledao uz lijep i sunčani dan. - Zadovoljan sam odličnim odzivom ljubitelja oldtimera koji su se odazvali sa svojim vozilima, ali i velikom posjetom Požežana. Zahvaljujem svim kolegama iz kluba koji su se angažirali da ova priredba uspije. Ovo je naš poklon gradu Požegi za našu desetu godišnjicu postojanja, koju smo htjeli što kvalitetnije obilježiti. Mislim da je ovo najveća do sada izložba oldtimera ali i najposjećenija izložba do sada, na što smo ponosni - istakao je Nikola Živanović, predsjednik Oldtimer cluba Trophy Požega.

Izložbu oldtimera otvorio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić te se obratio prigodnim riječima. - Izuzetno mi je drago mi je da smo se okupili kako bi otvorili ovu 5. jedinstvenu izložbu. Drago mi je da na ovaj način njegujemo kulturu i tradiciju koju imamo. Već dugo vremena govorimo o jednoj Požegi i evo, ovdje su antikviteti, oldtimeri, nekoliko klubova i brojni entuzijasti zajedno okupljeni u prekrasnom zbivanju istakao je gradonačelnik Puljašić koji je sa svojim zamjenikom Mariom Pilonom i direktoricom Turističkog ureda Silvijom Podoljak obišao izložene modele starih vozila i sajam antikviteta.

Svoj mali jubilej obilježio je i Sajam antikviteta, koji je u gradu Požegi organiziran po 10. puta. - Jednu ideju koju smo vidjeli u svim većim gradovima, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, pokušali smo donijeti u Požegu, organizirati Sajam antikviteta. Evo, mislim da smo uspjeli, jer iza nas je deset organiziranih sajmova. Podršku od prvog dana dao nam je Grad Požega i Turistička zajednica, ali i brojni Požežani koji su sve sajmove redovno pohodili. Sajam antikviteta prepoznat je i od brojnih antikvara, sakupljača, hobista iz cijele slavonske regije, tako da uvijek imamo tridesetak štandova s antikvitetima. Otvorili smo prostor i domaćim proizvođačima suvenira, drvenih igračaka, nakita i ukrasa, ali i OPG-ima Požeštine koji izlažu svoje domaće proizvode. Sajam antikviteta sada je već postao tradicija u gradu Požegi i nadam se da ćemo uspjeti organizirati ga i ubuduće - ističe Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, organizatora Sajma antikviteta.

Sudionici oldtimer susreta svojim vozilima su krenuli na rally vožnju kroz Požeštinu, preko grada Pleternice, do općine Velika, gdje su održane i igre spretnosti. Uslijedio je povratak u Požegu i rock koncert sastava Ritam band na turističkom imanju Zlatni lug.