Subota, 09 Rujan 2017 15:15

Pobjednici jakšičke fišijade ribiči Veličanke i gradiški vatrogasci

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

2. FIŠIJADA U JAKŠIĆU U ORGANIZACIJI RIBIČA I FOLKLORAŠA -

JAKŠIĆ – Trodnevna manifestacija „Pjesmon u jesen“ prošle godine obogaćena je jakšičkom Fišijadom, koju je i ove godine, 2. puta po redu organiziralo Športsko ribolovno društvo „Slavonac“ i HKUD „Slavonija“. Uz školsko igralište okupilo se 16 ekipa koje su pripremale riblji ili fiš paprikaš i pokazali svoje kuharsko umijeće u pripravljanju ove delicije od slatkovodne ribe. Slavonci su tradicionalno ljubitelji fiša, pečene ribe i šarana na rašljama, tako da sve fišijade koje budu organizirane uvijek budu posjećene i prave fešte. Tako je bilo i na 2. Jakšičkoj Fišijadi, gdje se okupilo, dosta gostiju uz 16 kuharskih ekipa, ali i puno g9ostiju u dva šatora.

Pokrovitelji manifestacije bili su općina Jakšić i Požeško-slavonska županija, a organizaciju su pomogli brojni sponzori. Svojom nazočnošću fišijadu su uveličali, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa zamjenikom Ferdinandom Trohom, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić, načelnik općine Velika Vlado Boban i Kaptola, Mile Pavičić, a ugostio ih je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Cijeli postupak pripremanja i u konačnici skuhane fiševe ocjenjivalo je tročlano povjerenstvo na čelu s Milom Beslićem, tajnikom Zajednice športskih ribolovnih društava županije. Kako su prošle godine pehari za najbolja prva dva fiša otišla u Osječko-baranjsku županiju i Valpovo, ove godine domaći natjecatelji su se više trudili. Sve ekipe su donijele svoju ribu po vlastitom izboru, a količinu i vrstu ribe odredili su po svom receptu. Jedna ekipa iz Trenkova je zaboravila donijeti svoju ribu, no zato su im uskočili kolege iz drugih ekipa i odvojili svako po nešto ribe. Na kraju, pogađate, upravo ta ekipa je skuhala najbolji fiš, te je najveći pehar za 1. mjesto pripao ekipi ŠRD „Veličanka“ koju je predvodio Vjekoslav Bajić iz Trenkova. No i 2. mjesto odnosi druga ekipa ŠRD „Veličanka“ pod vodstvom Davora Šolića poznatijeg kao Gizmo. 3. mjesto osvaja ekipa Javne vatrogasne postrojbe iz Nove Gradiške. Pehare i zahvalnice pobjednicima su uručili predsjednik ŠRD „Slavonac“ Mario Pus i Đuro Makarević, predsjednik Zajednice ribolovaca Požeško-slavonske županije koji je bio drugi član ocjenjivačkog povjerenstva.

Sve ostale ekipe ravnopravno su podijelile 4. mjesto, no kako su istakli organizatori najvažnije je druženje i zabava, a natjecanje svemu daje samo jednu draž. Osim jakšičkih ribolovaca, svoje ekipe imale su i ostale udruge s područja općine Jakšić. Sve su začinili i odlični tamburaši „Srce bećarsko“, uz odlično i angažirano voditeljstvo Daria Pažina, predsjednika HKUD Slavonija Jakšić. Brojni posjetitelji su imali mogućnost kušati fiš od natjecatelja ili fiš i prženog šarana koje su pripremali domaćini iz ŠRD „Slavonac“ samo uz dobrovoljni prilog za društvo. Kako je društvo prošle godine imalo veliki pomor u ribnjaku i ostalo bez velikih količina, treba im pomoć da obnove riblji fond u svojim ribnjacima, te mogu nastaviti sa nadaleko poznatim ribolovnim natjecanjima.