Nedjelja, 20 Kolovoz 2017 02:19

Svečano obilježili 125. obljetnicu osnutka i djelovanja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

DODIJELILI PRIZNANJA I VATROGASNE SPOMENICE, POSVETILI VOZILA I PRIKAZALI VATROGASNU VJEŽBU -

PLETERNICA – Jedno od najstarijih vatrogasnih društava u Požeško-slavonskoj županiji je i dobrovoljno vatrogasno društvo iz Pleternice koje je proslavilo 125. obljetnicu osnutka i djelovanja. Grad Pleternica je jedini grad u Požeško-slavonskoj županiji koji ima 12 vatrogasnih društava na IMG 9062tom području. Svečanom sjednicom započela je proslava obljetnice koju su vodili zapovjednik DVD-a Pleternica Dragutin Žnidarec i predsjednik DVD-a Radovan Rotar. Na svečanoj sjednici nazočili su gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić, župan Požeško slavonski Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić, predsjednik Gradskog vijeća grada Pleternice Marijan Aladrović, zamjenik gradonačelnice grada Pleternice Domagoj Katić, pročelnik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović i u ime predsjednika i načelnika Hrvatske vatrogasne zajednice bio nazočan i potpredsjednik HVZ-e gosp. Đuro Petrić (inače predsjednik VZ-e Bjelovarsko-bilogorske županije) koji je u ime HVZ-e uručio Plaketu HVZ-e DVD-u Pleternica povodom navedene obljetnice, a uručio je i članovima DVD-a Pleternica visoka priznanja HVZ-e u obliku zlatne vatrogasne medalje za posebne zasluge u razvoju vatrogastva za 4 člana i zlatne plamenice za hrabrost i požrtvovnost za 2 člana DVD Pleternica te brojna vatrogasna društva iz okolnih DVD-ova, i nekoliko DVD-ova iz susjednih županija. Zapovjednik DVD-a Pleternica Dragutin Žnidarec pročitao je svim nazočnima ukratko povijest DVD-a od 1892. godine do danas.

Grad Pleternica pomagao je uvijek svim DVD-ovima na području grada, a gradonačelnica Jozić najavila je nastavak dobre suradnje, te zamolila vatrogasce na zajedništvo koje okuplja dobrovoljce i da čuvaju vatrogastvo i prenose na mlađe naraštaje. – Skupina volontera i IMG 9084entuzijasta 1892. godine osnovala je ovo vatrogasno društvo koje je krenulo s radom. Sve ove godine koje su protekle bile su teške svaka na svoj način, međutim u posljednjih 20-tak godina možda je i najteže razdoblje. Mi se jesmo opremali, gradili, obnavljali i mislim da je ovo društvo tehnički spremno odgovoriti svakom izazovu koji se pred njega postavi bilo ono od požara, poplava, tehničke intervencije, edukacije i prevencije na čemu se jako puno rado, no onaj volonterizam ono što je ljude 1892. godine pokrenulo u zajedništvo da se osnuje društvo da se zajednički brane vaše kuće bojim se da to pomalo nestaje. Jednom vatrogasac uvijek vatrogasac rekao je vaš zapovjednik te sve članove vatrogasnih društava molim čuvajte to i prenosite na mlađe naraštaje. Ovom prilikom od srca vam se zahvaljujem u ime svih 11 tisuća stanovnika grada Pleternice što ste u ovih 125. godina učinili i čestitam vam visoku obljetnicu osnutka našeg vatrogasnog društva, a svi oni izazovi koji su pred nama mi ćemo ih zajednički rješavati – rekla je gradonačelnica Antonija Jozić i najavila kako bi već iduće godine mogli krenuti u investiciju nadogradnje spremišta ili izgradnju novog vatrogasnog doma, te je izdala zapovijed predsjedniku, zapovjedniku i svim članovima DVD-a Pleternice da na jednom operativnom sastanku dogovore što žele i da se krene u realizaciju projekta.

IMG 9088Nazočnima su se obratili i Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić i pročelnik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović koji su čestitali svim članovima DVD-a Pleternice obljetnicu i zahvalili na velikodušnoj pomoći prilikom intervencija na požarima i poplavama kako u našoj županiji tako i diljem Republike Hrvatske-.

Nakon svečane sjednice dodijeljene su diplome i vatrogasne medalje i spomenice članovima DVD-a Pleternica. Brončanu medalju primili su Ivica Klobućar, Ivan Antunović, Tomislav Cerovac, Ivan Novosad, Stjepan Žnidarec, Josip Miličević, Vinko Čolak, Marko Dukić, Matej Žnidarec, Vlado Ferić. Srebrne vatrogasne medalje primili su Božidar Kelemović, Dragutin Žnidarec i Antun Dravec. Zlatne medalje primili su Borislav Mršić, Marko Alaber, Vlado Novosad i Vladimir Špoler. Brončanu plamenicu primio je Karlo Perković, a zlatnu plamenicu Ivica Klobučar i Josip Gabrek. Vatrogasnu spomenicu za 10 god. rada primio je Radovan Rotar, za 30 god. rada Gordan Špoler, a za 40 god. rada Borislav Mršić. Veteranske spomenice primili su Antun Žnidarec i Vlado Novosad.

IMG 9069Nakon dodjela diploma i spomenica uslijedila je posveta dva vozila koja je DVD Pleternica dobila od austrijske pokrajine Tirol prošle godine. Radi se navalnom vozilu Mercedes, sve četiri vuče, cisternom od 3.000 litara vode, kombiniranu pumpu, potpuno opremljen za sva gašenja s vodom i pjenom. Drugo vozilo je također Mercedes, hidraulična ljestva 18 metara korpom, na koju se mogu montirati i nosila radi evakuacije unesrećenih s visine. Vozila je posvetio vlč. Antun Čorković, a predstavljena je i obnovljena štrcaljka iz 1893. godine koju je obnovio Stjepan Bajt uz pomoć Ivice Gabreka, Franje Šapleka i Antuna Tomića.

Za kraj obilježavanje 125. obljetnice uslijedila je vatrogasna vježba za sve nazočne i građane Pleternice koja se odvijala na prostorima Osnovne škole fra Kaje Adžića. Pokazna vježba sastojala se od tri dijela, gašenje krovišta na školi, izvlačenje i spašavanje unesrećene osobe iz automobila i gašenje automobila.

Tekst/foto: A. Protić