Ponedjeljak, 16 Svibanj 2016 10:49

Na Zlatnim grivama Zlatne doline šampion Azra sa ždrebetom Damira Pavkovića iz Trenkova

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

9. IZLOŽBA KONJA I 13. REVIJALNA UTAKMICA U VOŽNJI ZAPREGA KONJOGOJSKE UDRUGE „VALLIS AUREA“ -

MIHALJEVCI – Sedmogodišnja kobila Azra i njeno žensko ždrijebe uzgajivača i vlasnika Damira Pavkovića iz Trenkova postala je šampion i ove godine na 9. Konjogojskoj izložbi u Mihaljevcima koju tradicionalno organizira Konjogojstvena udruga Vallis Aurea iz Požege. Izložba je održana pod pokroviteljstvom Grada Požege. Vrijedna je to udruga, jedna od najboljih, istakli su svi govornici iz konjogojstvenih udruga diljem Hrvatske i Saveza uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, koja uspijeva organizirati brojne aktivnosti uz tako malo financijskih sredstava. Udruga radi od 1995., a danas članovi udruge u uzgoju imaju stotinjak konja, a ostali članovi konjogojstvenih udruga iz Hrvatske taj broj su podigli na preko 600 konja. Na izložbi je sudjelovalo oko 45 konja i kobila i 6 zaprega.

U kolekciji starijih pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka prvo mjesto zauzeo je pastuh Sokol uzgajivača Josipa Tučkorića iz Ščapoveca u vlasništvu Branka Milosavljevića iz Sulkovaca. Drugo mjesto zauzeo je pastuh Aki uzgajivača Mate Terzića iz Velike u vlasništvu Josipa Sabljaka iz Šumetlica, a treće mjesto je osvojio pastuh Zoran, uzgajivača Mate Terzića u vlasništvu Ankice Terzić. U kolekciji mladih pastuha starosti do 4 godine najbolji je bio Zumbul uzgajivača Miška Šklempe iz Donje Gračenice u vlasništvu Josipa Lovrečića iz Nove Bukovice. Drugo mjesto osvojio je Macan uzgajivača Dušana Dmitrovića iz Dragalića u vlasništvu Josipa Lovrenčića iz Nove Bukovice, a treće mjesto je osvojio ponovno jedan Bećar, trogodišnji pastuh uzgajivača Đure Šajnovića iz Velikih Pašijana u vlasništvu Željka Božića iz Poljanske.

Prvo mjesto u kolekciji kobila hrvatskog hladnokrvnjaka osvojila je Zlatica uzgajivača Nenada Oreškovića iz Mihaljevaca u vlasništvu Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker iz Kutjeva. Drugo mjesto osvojila je Stela uzgajivača i vlasnika Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker iz Kutjeva, a treće mjesto zauzima Ceda uzgajivača Zvonka Rastovca iz Čigoća u vlasništvu Ivana Pavičića iz Pakraca. U kolekciji kobila s ždrebadi prvo mjesto je osvojila kobila Cvijeta s ženskim ždrebetom uzgajivača i vlasnika Dalibora Maroševića iz Prekopakre, a drugo mjesto je osvojila Vesela sa ženskim ždrebetom uzgajivača i vlasnika Željka Adžića iz Mihaljevaca. Treća je bila Zora s ženskim ždrebetom uzgajivača Mate Terzića iz Velike u vlasništvu Maria Kube iz Jakšića.

Zlatne grive Zlatne doline uvijek donose i jednu od zanimljivosti, utakmicu u vožnji zaprega u kojoj se natjecatelji u parkuru natječu u vožnji preciznosti između čunjeva i vožnji brzine prolaza cijelog parkura. Natjecalo se ukupno 6 zaprega, a najbolje rezultate u obadvije utakmice odnio je Stjepan Katić, drugi je bio Stjepan Leist, a treći Igor Del Vechio.

U ocjenjivanju svatovskih zaprega najljepša je bila zaprega Branka Milosavljevića i Stjepana Leista sa grlima Sokol i Maja, druga zaprega je bila od Maria Kube sa grlima Bećar i Zloča, a treće mjesto je zauzeo Igor Del Vechio s grlima Olga i Cvjetka.

Tekst/foto: Vanja Protić